Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ziua Mondială a Refugiaţilor a fost marcată zilele trecute la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, vestul României. Au fost organizate mai multe evenimente, în special pentru copii, menite să celebreze curajul de care dau dovadă toţi cei care sunt nevoiţi să îşi părăsească ţările de origine. Centrul găzduieşte în prezent aproximativ 100 de persoane, cele mai multe din Sudan, spune Camelia Niţu-Frăţilă, de la Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi România. Ce se întâmplă în Centru e total unic, pentru că noi, ca operaţiune, personalul se află în acelaşi spaţiu cu refugiaţii. Suntem într-un fel ca o familie şi de aceea ne-am dorit în această familie extinsă să invităm şi în calitate de oaspeţi, ceilalţi refugiaţi din Timişoara, refugiaţii proveniţi din Ucraina şi mai ales toţi cei alături de care lucrăm, să creăm acest cerc de încredere şi să ne reducem la condiţia umană. La finalul zilei, suntem toţi oameni, mâncăm împreună, discutăm despre emoţii, împărtăşim sentimente şi speranţe pentru viitor, spune Camelia Niţu-Frăţilă. În judeţele Timiş, Arad (vest) şi Bihor (nord-vest) sunt astăzi peste 2.700 de refugiaţi din Ucraina.

Peste 250 de persoane au participat pe Faleza Dunării din Galaţi (estul României), la manifestările dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia ‘Inimă de Copil’, UNHCR-Agenţia ONU pentru refugiaţi şi HIAS România, în colaborare cu agenţii internaţionale şi organizaţii locale care desfăşoară în Galaţi activităţi în sprijinul refugiaţilor, mare parte dintre aceştia fiind, în acest moment, cei ucraineni. În program a fost inclus un flash-mob în care participanţii au creat cu ajutorul baloanelor colorate steagurile României şi Ucrainei, în acordurile de vioară ale celor două imnuri naţionale. Programul a inclus momente de muzică, dans, ateliere şi expoziţii de produse handmade ale refugiaţilor, întreceri sportive, tombole, concursuri,  zone pentru pictură şi locuri de joacă.

Din martie 2022 şi până acum, Fundaţia ‘Inimă de Copil’ a fost implicată în acţiuni de susţinere a cauzei refugiaţilor sprijinind, sub diverse forme, 7.200 de persoane de origine ucraineană, ceea ce face din Fundaţia ‘Inimă de Copil’ un actor extrem de important la graniţa de est a Uniunii Europene. Suntem recunoscători organizaţiilor şi donatorilor internaţionali care au susţinut în ultimul an proiectele noastre de suport pentru familiile de refugiaţi care au tranzitat sau care trăiesc acum în Galaţi şi Brăila, a declarat preşedintele Fundaţiei ‘Inimă de Copil’, Anna Burtea.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.