Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (nord-estul României) a publicat lista instituțiilor din județul Iași – huburi sau centre educaționale care organizează activități educaționale pentru copiii ucraineni.
Huburile sau centrele educaționale sunt „organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382, centre Blue Dot, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale, care organizează activități educaționale pentru copiii ucraineni, în conformitate cu art. 3, alin. (2) punctul b) (iii) din H.G. nr 368 din 26 aprilie 2023”, potrivit sursei citate.
Lista instituțiilor din județul Iași – huburi sau centre educaționale pentru copiii ucraineni include CREIS (Centrul Regional European pentru Intervenții Sociale) Iași, FONSS (Fundația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale), Fundația World Vision Romania – Centrul Happy Bubble Copou Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany – Centrul pentru Persoanele din Ucraina, Asociația Toți Pentru Unul, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația Alternative Sociale, Fundația Star of Hope, Societatea Națională de Cruce Roșie Română Iași, Organizația Salvați Copiii – Centrul de Informare și Consiliere Iași.
2) Peste 5.400 de cereri de azil au fost înregistrate anul acesta în România, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). De la începerea conflictului din Ucraina, 4.418 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise circa 136.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare proveniţi din Ucraina.
Conform datelor statistice, din anul 1991 şi până în prezent, aproximativ 71.000 de persoane au solicitat azil în România, fiind originare din aproape 70 de state ale lumii.
În România funcţionează centre regionale de proceduri şi cazare a solicitanţilor de azil în Bucureşti, Galaţi (est), Giurgiu (sud), Maramureş (nord), Rădăuţi (nord) şi Timişoara (vest).
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.