Ministrul rus al apărării a vizitat unităţi care participă la războiul din Ucraina

Ministrul rus al apărării a vizitat unităţi care participă la războiul din Ucraina, iar primarul Moscovei a anunţat că încetează regimul special anti-terorist din capitala Rusiei, la două zile după ce acesta a fost instituit, pe fondul revoltei grupului Wagner.

Moscova pare să vrea să transmită un mesaj de calm după revoltă, dar numeroşi analişti şi oficiali străini vorbesc de fisuri în regimul Putin, în timp ce o serie de întrebări rămân fără răspuns.

Reporter: Nicoleta Stoian – Situaţia în Rusia este stabilă, a anunţat Comitetul Naţional anti-Terorism al Rusiei astăzi, în aceeaşi zi în care primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a transmis că încetează regimul special anti-terorist decretat sâmbătă, când o coloană a mercenarilor Wagner avansa către oraş.

Şi tot astăzi, Ria Novosti a scris că ministrul apărării, Serghei Şoigu, a vizitat unităţi care participă la războiul din Ucraina, aceasta fiind prima sa apariţie publică de când a izbucnit revolta, care a avut ca scop declarat îndepărtarea sa. Prigojin le-a ordonat oamenilor săi să se retragă şi a acceptat să plece în Belarus; în schimb, acuzaţiile procuraturii împotriva oligarhului au fost retrase.

S-a speculat că, la negocierile cu Putin, mediate de preşedintele Belarusului, Alexsandr Lukaşenko, Evgheni Prigojin ar fi obţinut şi înlăturarea lui Şoigu, lucru care, cel puţin deocamdată, nu s-a confirmat.

Pentru moment, criza pare să fi trecut, dar numeroşi experţi şi oficiali internaţionali au subliniat că aceasta a arătat că există fisuri în regimul lui Putin şi că liderul de la Kremlin iese slăbit din ea. Rămân şi o serie de întrebări. Ce face Putin, care de la discursul de sâmbătă în care a denunţat „trădarea”, nu a mai apărut în public? Unde se află Prigojin, care sâmbătă seara a plecat din Rostov-pe-Don? Ce se va întâmpla cu el mai departe – Putin a declarat public în trecut că nu iartă trădătorii – şi ce se va întâmpla cu luptătorii Wagner, mai ales că, dincolo de Ucraina, aceştia reprezintă interesele Moscovei şi în Siria şi ţări africane? Nu în ultimul rând – va profita Ucraina, aflată în plină contra-ofensivă, de problemele Rusiei, sau aceasta va reuşi să menţină linia frontului?/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iunie