Realizator: Conducerea Parlamentului şi-a propus un ritm alert pentru adoptarea legislaţiei menite să reformeze sistemul de pensii speciale. De altfel, coaliţia de guvernare a promis că toate demersurile vor fi încheiate până la finalul actualei sesiuni a legislativului, adică în cursul acestei săptămâni. Astăzi a fost votat, de altfel, un prim act normativ, care vizează eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Alina Stănuţă relatează.
Reporter: Alina Stănuţă – Într-o ședință comună, presărată cu citate din scriitori clasici, ironii, țipete, fluierături și sunet de clopoțel, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate cu o largă majoritate. Votul are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică, declara președintele PNL, Nicolae Ciucă, liderul Senatului.
Nicolae Ciucă: Mesajul clar este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale.
Reporter: Și președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, inițiatorul demersului, arăta că acesta este un prim pas către reforma pensiilor speciale, solicitată de Comisia Europeană ca jalon în PNRR.
Alfred Simonis: Începem cu prima reformă serioasă a pensiilor, pensiile parlamentarilor, pe care nu le impozităm, nu le diminuăm pur și simplu le eliminăm, le abrogăm și pe cele care sunt în plată, și pe cele care ar fi putut să intre în plată, dacă nu era această lege. Putem spune că această săptămână este săptămâna albă, ea este o săptămână de foc, în care vom adopta multe, multe legi.
Reporter: Și opoziția a susținut proiectul de lege, deși liderul AUR, George Simion, sublinia că documentul ar putea fi declarat neconstituțional de CCR.
George Simion: Legea pe care o votăm e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire, pentru că nu o să taie pensiile speciale ale parlamentarilor. Cel mult o să păgubească cu încă 14 milioane de euro bugetul de stat, pentru că atâta au primit despăgubiri cei care au acționat în instanță.
Reporter: Liderul USR, Cătălin Drulă, atrăgea atenția, la rândul său, că un proiect de lege asemănător, inițiat de formațiunea sa, a fost blocat de putere mai bine de un an.
Cătălin Drulă: Faptele arată că blocați sistematic eliminarea pensiilor speciale, că ați copiat proiectul USR și ați servit niște mingi celor de la CCR ca poate să fie declarat neconstituțional.
Reporter: Ședința de plen a Senatului și Camerei Deputaților a fost perturbată de senatorul independent Diana Șoșoacă. Aceasta a solicitat insistent cuvântul, a criticat proiectul de lege pentru că ar fi neconstituțional și a intervenit peste președintele de ședință cu un fluier și un clopoțel./adumitrache/denisse