„Pita de Pecica” este un nou produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană

Un nou produs românesc este recunoscut și protejat în Uniunea Europeană este vorba de „pita de Pecica” înregistrată de executivul comunitar în registrul specialităților tradiționale garantate. Potrivit Comisiei Europene, „pita de Pecica” își datorează renumele dovezilor istorice ale vechimii sale transmise pe cale orală strânse în reviste și cărți pentru a fi conservate pentru generațiile viitoare. Tradiția fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare și modul de gătire sunt transmise din generație în generație. România are 11 produse înregistrate în sistemele de calitate europene din care 10 indicații geografice protejate precum: magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din țara Bârsei, scrumbia afumată de Dunăre sau salata cu icre de știucă de Tulcea. Telemeaua de Ibănești figurează în sistemul de calitate denumire de origine protejată. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie)/ctuluc