Psiholog Emma Toader: Bacalaureat 2023 – Ar trebui ca elevii să aibă cel putin două zile libere între examene

psiholog Emma Toader

Trei zile consecutive de examene diferite la Bacalaureat crește nivelul de stres al elevilor și reduce productivitatea acestora, a declarat pentru Agenția RADOR psiholog Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții ”Porția de fericire”., arățând că doar studenții din anii avansați de studiu își stabilesc în sesiune împreună cu profesorul doua examene consecutive.

„Presiune pe absolvenții de liceu este prea mare și gratuită. Faptul că asta ar face parte din <<călirea>> elevilor nu este un argument ştiinţific. După susținerea unui examen ar trebui să aibă cel putin două zile libere, pentru a se relaxa putin după primul și a se mobiliza pentru al doilea. Vârsta lor emoțională, care pare că nu interesează pe nimeni are nevoie de asta” – a explicat psihologul.

Ea crede că persoanele care stabilesc data examenelor pentru absolvenții de liceu ar putea să ia în considerare și vârsta absolvenților și caracteristicile psihologice ale acestora.

„Orice examen la orice vârstă implică un grad de stres pentru oricine, indiferent de pregătirea lui. Eu spun doar că ar trebui luați în calcul mai mulți factori, atunci când sunt stabilite datele testării absolvenților de liceu. Încă sunt tot copii, într-o etapă psiho-emoțională răscolitoare. Și, dacă noi suntem adulții, atunci să demonstrăm că ne pasă și de lumea lor interioară, nu doar de cunoștiințele dobândite în școală” – a conchis psihologul Emma Toader.

Dacă vrem să-i învățăm pe copii empatia, atunci e de preferat ca noi, adulții, să dăm dovadă de empatie față de ei, a adăugat specialistul în programare neuro-lingvistică.

Absolveții de liceu susțin anul acesta probele de bacalaureat în zilele de 26, 27 și 28 iunie.

Székely Ervin