Aleşii care recurg la violenţa verbală sau fizică sau cei care folosesc pentru a vota o altă cartelă vor fi mai aspru sancţionaţi, a decis azi plenul reunit al Parlamentului.
Între sancţiuni – reducerea la jumătate a indemnizatiei timp de 6 luni sau limitarea la cel mult 10 secunde a unei luări de cuvânt timp de 3 luni. De ce au fost luate aceste măsuri, explică Alina Stănuţă.
Reporter: Unele proteste ale AUR în ședințele comune sau episodul recent, când senatorul independent Diana Șoșoacă a încercat să întrerupă plenul reunit, solicitând insistent să ia cuvântul prin proteste cu fluierul și clopoțelul, au determinat conducerea legislativului să propună astfel de modificări.
Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, arăta că sancțiunile din Regulamentul activităților comune sunt împotriva atitudinilor agresive și extremiste din plenul Parlamentului.
Alfred Simonis: Nu este o măsură nici anti o doamnă senator, nici anti un grup parlamentar extremist sau mai puțin extremist, nu e nici împotriva opoziției. Este împotriva huliganismului, a mahalagismului și a atitudinilor agresive și extremiste în plenul Parlamentului.
Reporter: Din opoziție, liderul AUR, George Simion, consideră că o astfel de modificare a regulamentului, care prevede intervenții de 10 secunde la microfon sau interzicerea transmisiunilor în direct pe rețelele de socializare, va avea efectul invers. În timp ce deputatul Ionuț Moșteanu arăta că USR respinge orice fel de violență din spațiul public. Normele de bun-simț trebuie să guverneze activitatea în continuare, sublinia, de la microfonul Parlamentului, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.
Senatorul neafiliat Diana Șoșoacă crede că înăsprirea sancțiunilor din Regulamentul activităților comune ale celor două camere ale legislativului reprezintă o încălcare a libertății de exprimare, iar normele îi sunt adresate.
Diana Șoșoacă: Este o lege anti-Șoșoacă. Vă mulțumesc din suflet că mă apreciați la un asemenea nivel, încât este nevoie de o lege pentru mine. Dacă dumneavoastră credeți că pe mine mă oprește diminuarea indemnizației cu 50% sau limitarea timpului de exprimare la 10 secunde, pe mine nu mă oprește decât Dumneazeu.
Reporter: În favoarea noului regulament au votat 264 de senatori și deputați, 36 au fost împotrivă, iar 61 de parlamentari s-au abținut./geftene/lalexandrescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 iunie