Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) 16% dintre copiii ucraineni din ţara România sunt înscrişi în sistemul de învăţământ românesc, având în vedere reticenţa părinţilor, barierele legate de limbă şi necunoaşterea legislaţiei privind echivalarea şi recunoaşterea studiilor, potrivit unui comunicat al World Vision România, conform căruia, un număr de 7.353 de copii ucraineni sunt înscrişi în sistemul de învăţământ din România.
Numărul de copii ucraineni care s-au stabilit cu protecţie temporară în ţara noastră, alături de părinţii lor, este de aproximativ 47.000, conform statisticilor oficiale, a anunţat World Vision România. Pe lângă copiii înscrişi în sistemul de învăţământ, puţin peste 16.000 de ucraineni sunt înregistraţi ca audienţi la şcoala românească. Statutul de audient înseamnă că elevul va asculta şi va fi prezent în clasă la cursuri şi va fi înregistrat în cataloage şcolare, dar nu susţine teste şi nu primeşte note. Copilul poate primi note doar dacă se înregistrează oficial ca elev în sistemul educaţional românesc şi urmează procedura de echivalare a studiilor făcute în Ucraina.
World Vision România a oferit în anul şcolar recent încheiat contexte de învăţare formală şi non-formală pentru 9.110 de copii refugiaţi din Ucraina, în 13 locuri din ţară, prin centrele Happy Bubble. În toate centrele Happy Bubble gestionate de World Vision România şi de parteneri se creează contexte de învăţare într-un mediu formal şi non-formal, se predau lecţii de limba română, copiii au acces la şcoala online din Ucraina, participă la sesiuni de educaţie non-formală pentru a le consolida abilităţile de viaţă independentă, activităţi de consiliere – prim ajutor psihologic, activităţi de integrare în comunitate prin sport şi artă, iar o parte dintre ei au primit şi o masă caldă.
Copiii ucraineni pot merge la centrele Happy Bubble din oraşele Bucureşti, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti, Ocnele Mari, Călimăneşti, Iaşi, Suceava, Cluj Napoca, Braşov şi Galaţi. În prezent, peste 3.300 de copii frecventează centrele Happy Bubble şi se pregătesc pentru participarea în programele de tip Şcoala din vară.
Conform unui studiu realizat în februarie 2023 de către World Vision România, peste 80% dintre părinţi sunt de părere că cei mici au suferit pierderi de învăţare din cauza războiului.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.