Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi şi Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) au evidenţiat recent, la Centrul de Tranzit în regim de Urgenţă din Timişoara (vestul României), de Ziua Mondială a Refugiaţilor, importanţa sprijinului şi incluziunii pentru refugiaţi în România. Potrivit UNHCR, la sfârşitul anului 2022, mărit de războiul din Ucraina, numărul persoanelor strămutate forţat la nivel global din cauza conflictelor, violenţei şi persecuţiei a atins un nivel record de peste 100 de milioane.
Prin parteneriatul nostru cu UNHCR, oferim sprijin atât refugiaţilor evacuaţi la Centrul de Tranzit în regim de Urgenţă din Timişoara, cât şi persoanelor strămutate, fie pentru a se întoarce în siguranţă în ţările lor de origine, fie pentru a se integra în noi comunităţi. Îi ajutăm să îşi găsească un loc de muncă, să îşi înscrie copiii la şcoală, să aibă acces la servicii esenţiale, precum locuinţe şi asistenţă medicală, şi să înveţe limba română, a declarat Elena Timofticiuc, Secretar Executiv AIDRom.
În acest moment, peste 110 refugiaţi beneficiază de asistenţă şi servicii la Centrul din Timişoara, înfiinţat în 2008 în urma Acordului semnat între Guvernul României, UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.
Ca urmare a conflictului din Ucraina, UNHCR România a oferit informaţii, asistenţă juridică şi consiliere în persoană sau prin linia telefonică direct pentru aproape 64.600 de refugiaţi; a furnizat asistenţă în numerar unui număr de peste 43.000 de refugiaţi şi a distribuit peste 600.000 de articole de primă necesitate, inclusiv corturi, pături şi truse de igienă pentru a răspunde nevoilor imediate ale celor mai vulnerabili refugiaţi.
2) Numărul cetăţenilor ucraineni care s-au angajat în România după declanşarea războiului din Ucraina a ajuns la 6.810, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, la nivel naţional se înregistrează în total 7.972 contracte individuale de muncă active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.810 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul.
Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni, 1.452, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.181 în construcţii. Alţi 737 sunt angajaţi în domeniul comerţului. Din punct de vedere al zonelor în care au ales să lucreze, cei mai mulţi – 2.770, şi-au găsit de muncă în Bucureşti, iar 418 în judeţul Timiş (vest).
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.