Motto: ”Dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția!” – Katharine Hepburn
Joi, 29 iunie, se împlinesc 20 ani de la moartea actriței americane de teatru, televiziune și film, Katharine Hepburn, care a fost nominalizată la Oscar de 12 ori şi a câştigat patru premii, un record neegalat încă de vreun actor sau actriţă.
Katharine Hepburn a strâns, în cei 64 de ani de carieră, roluri în 52 de filme și 33 de piese de teatru, fiind una dintre marile legende ale Hollywood-ului.
Dincolo de activitatea artistică, Katharine era o femeie plină de graţie, sportivă, temperamentală, inteligentă şi fermecătoare, într-un cuvânt personificarea femeii independente.
* * * * *
Katharine Hepburn s-a născut la 12 mai 1907, la Hartford, Connecticut, în SUA, părinţii săi fiind doctorul Thomas Norval Hepburn și activista feministă Kaharine Martha Houghton. Părinţii i-au încurajat pe toţi cei şapte copii să-și exprime liber ideile, să lupte pentru crezul lor și să-și consume energia copilăriei prin sport.
Katharine a fost, aşadar, în copilărie, pasionată de sport, de înot, tenis, gimnastică, atletism şi golf.
În anul 1924, s-a înscris la Bryn Mawr College, iar în 1928 a absolvit studii de istorie și filosofie la Kingswood-Oxford School.
S-a mutat în Baltimore pentru a face teatru, fiind distribuită, mai întâi, într-un rol minuscul în piesa lui Edwin H. Knopf, ”The Czarina”.
Acelaşi regizor o va include în rolul principal din ”The Big Pond” și, apoi, va juca în piesa ”Holiday” a lui Philip Barry.
Pentru viitoarea mare actriţă, rolurile acestor ani nu erau, însă, satisfăcătoare.
În anul 1932, va primi rolul principal din ”The Warrior’s Husband”, un veritabil succes. A urmat debutul în lumea filmului şi rolul Sydney Fairfield din „A Bill of Divorcement”, regia George Cukor iar mai apoi în pelicula ”Christopher Strong”, regia Dorothy Arzner şi Tommy Atkins (asistent).
În anul care a urmat, faima sa va spori, după rolurile multipremiate Eva Lovelace în ”Morning Glory”, regia Lowell Sherman – care îi va aduce şi primul Oscar pentru cea mai bună actriţă -, apoi rolul Jo în ”Little Women”, regia George Cukor.
La 27 de ani, Katharine era deja un star, o femeie rebelă, nu de puţine ori fiind surprinsă fără machiaj şi, mai ales îmbrăcată în pantaloni lejeri, nu îi plăcea să acorde interviuri şi nu apărea la activităţi mondene, aspecte dincolo de cutumele acelor ani ai Hollywood-ului.
Era atât de rebelă, încât adora să poarte pantaloni largi, chiar și cu trei măsuri mai mari, pentru a obține look-ul dorit, era încântată de hainele bărbăteşti – purta cămăși cu linii masculine și sacouri -, evita tocurile și fustele scurte. Ura, pur şi simplu, ciorapii…
Cariera sa va continua cu strălucire personală, însă fără succes comercial, în filme precum ”Little Women” (1933), ”The Little Minister” (1934), ”Break of Hearts” (1935), ”Alice Adams” (1935), ”Sylvia Scarlett” (1935), ”Quality Street” (1937), ”Stage Door” (1937), ”Holiday” (1938).
Dacă în film lucrurile nu stăteau conform aşteptărilor, Hepburn va primi rolul Tracy Lord în piesa lui Philip Barry ”The Philadelphia Story”, care îi va aduce numeroase opinii măgulitoare.
Să menţionăm şi faptul că va rămâne, în întreaga sa activitate ataşată de scenă, printre piesele de teatru în care a fost distribuită aflându-se ”Gazdele de noapte”, ”Aceste zile”, ”Domnul Bottle și arta”, ”Lacul”, ”Jane Eyre”, ”Fără dragoste”, ”Cum vă place”, ”Milionarii”, ”Neguțătorul din Veneția”, ”Măsură pentru măsură”, ”Antoniu și Cleopatra”, ”A douăsprezecea noapte”.
În 1940, va transpune rolul Tracy Lord şi pentru marile ecrane, în filmul ”The Philadelphia Story”, bazat pe piesa omonimă, filmul fiind nominalizat la Academy Award. Au urmat filme precum ”Woman of the Year” (1942) sau ”Adam’s Rib” (1949).
În anii ’50 ai secolului trecut, Katharine se reinventa prin rolurile principale din”The African Queen” (1951) și ”Pat and Mike” (1952). A fost remarcabilă şi în filmele ”Summertime” (1955), ”Desk Set” (1957) sau ”Suddenly, Last Summer” (1959).
Anii ’60 nu au fost fructuoși pentru actriță, din motive personale, mai ales din cauza morţii partenerului şi prietenului ei Spencer Tracy, unul din puţinele sale roluri fiind cel din ”Long Day’s Journey into Night” (1962).
Revine în forţă după anul 1967 şi va obţine doua noi Oscaruri pentru cea mai bună actriţă pentru rolurile din ”The Lion in Winter” (1967) şi ”Guess Who’s Coming to Dinner” (1968).
Au urmat numeroase filme și spectacole pe Broadway, apariţii în producţii TV.
Printre filmele remarcabile se numără ”The Lion in Winter” sau ”Bringing Up Baby”,
”Love Among the Ruins” (1975), ”Rooster Cogburn” (1975) sau ”On Golden Pond” (1981) – care îi va aduce cel de-al patrulea Oscar pentru cea mai bună actriţă.
A rămas celebră pentru cuplul memorabil în film și în viața reală cu actorul Spencer Tracy, cu care a avut o relație de 25 de ani, până la moartea acestuia, deși nu au fost căsătoriți. Au jucat împreună în nouă filme, unul dintre cele mai cunoscute fiind ”Guess Who’s Coming to Dinner”, în care alături de cei doi a jucat și Sidney Poitier.
În anul 1994, Katharine Hepburn va marca ultimele sale apariţii la televiziune, în filmul ”One Christmas” şi pe marile ecrane, în producţia ”Love Affair”.
Trebuie spus că marea actriţă a fost prima artistă a Hollywood-ului care a solicitat un salariu de 1.500 de dolari pe săptămână într-o perioadă în care actorii nu primeau mai mult de 100 de dolari pentru aceeaşi perioadă.
Către finalul vieţii, a demonstrat şi un talent literar aparte, după publicarea memoriilor legate de filmările pentru „African Qeen”, alături de Humphrey Bogart şi Lauren Bacall (în 1987) şi după publicarea autobiografiei sub titlul „Me” (în 1991).
În perioada 12 decembrie 1928–1934, a fost căsătorită cu omul de afaceri Ludlow Ogden Smith (1899-1979).
Katharine Hepburn a primit numeroase premii şi distincţii pentru excepţionala sa carieră: pe lângă cele patru premii Oscar, a fost nominalizată la celebrele statuete de 12 ori, a fost recompensată cu 12 „Academy Awards”, la categoria Cea mai bună actriță, pentru rolurile din filmele ”Morning Glory”, ”Alice Adams”, ”The Philadelphia Story”, ”Woman of the Year”, ”The African Queen”, ”Summertime”, ”The Rainmaker”, ”Suddenly, Last Summer”, ”Long Day’s Journey into Night”, ”Guess Who’s Coming to Dinner”, ”The Lion in Winter”, ”On Golden Pond”. De asemenea, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Screen Actors Guild (1979), premii Globul de Aur, Emmy sau César.
A intrat în Connecticut Women’s Hall of Fame, a primit distincţii precum Kennedy Center Honors, Premiul David di Donatello, Coppa Volpi per la migliore interpretazione femminile, Prix d’interprétation féminine, CFDA Lifetime Achievement Award (1985).
Totodată, Katharine Hepburn a primit o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.
Ea a murit la 29 iunie 2003, la vârsta de 96 de ani, în urma unui stop cardiac, în Old Saybrook, Connecticut, SUA. Îşi găseşte odihna de veci în Cimitirul Cedar Hill din Hardford, Connecticut, SUA.
În anul 2007, când s-au marcat 100 de ani de la naşterea sa, în amintirea ei, au fost lansate numeroase cărți autobiografice și documentare.