Proiectul desfiinţării pensiilor speciale a fost votat miercuri și a trecut de Senat. „Cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abţinere, legea a fost adoptată”, a anunţat președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Coaliţia de guvernare a anunţat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistraţi și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, susţine că legea pensiilor speciale, adoptată miercuri în Parlament, este esenţială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung.
„Parlamentul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esenţială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung. Partidul Naţional Liberal şi-a asumat această reformă şi a susţinut-o constant şi necondiţionat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.
El a subliniat că fiecare român merită o pensie decentă, aşezată într-un sistem echilibrat.
„Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament şi am spus mereu că vom urma calea responsabilă şi ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni. Fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie aşezate într-un sistem echilibrat, corect şi sustenabil pentru întreaga societate. Le mulţumesc tuturor colegilor din Parlament care au înţeles necesitatea unei astfel de reforme şi responsabilitatea pe care o avem faţă de români”, a adăugat Ciucă.
Legea a fost adoptată iniţial de Senat și apoi de Camera Deputaţilor, însă aici au fost aduse modificări majore, astfel că proiectul a trebuit să se întoarcă la Senat. De această dată, Senatul a adoptat legea în forma venită de la Camera Deputaţilor și acum aceasta urmează să plece la promulgare.
USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”. USR susţine că prin proiect nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială și că nu este asigurată echitatea generală, iar cheltuielile cu pensiile nu sunt reduse:
„Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceţi decât să salvaţi pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu aţi tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceţi nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu aţi făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asiguraţi echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu aţi redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu aţi respectat jalonul”, a transmis reprezentantul USR în plenul Senatului, potrivit G4 media.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere.
Autor Dan Andreșescu
RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 28 iunie