Cardul european de sănătate, documentul care nu ar trebui să le lipsească românilor atunci când pleacă în vacanță în statele UE

Cardul european de sănătate este documentul care nu ar trebui să lipsească atunci când plecăm în vacanță în statele Uniunii Europene.

Documentul eliberat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate ne poate scuti de cheltuieli mari în caz de accidente sau de situații neprevăzute. Cristiana Sabău, cu detalii.

Reporter: Cardul european de sănătate permite românilor să aibă acces la servicii medicale în oricare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Norvegia și Elveția.

Vilhelm Szekely, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud: Obligatoriu, cine pleacă afară și este asigurat în sistemul românesc de asigurări sociale de sănătate, să vină să-și ridice cardul și să plece cu un document care atestă că este asigurat în sistemul românesc și noi preluăm plata serviciilor care se prestează în caz de regim de urgență pentru pe ei, în altă țară membră UE.

Reporter: Cea mai mare factură, de 250.000 euro, a fost plătită pentru un șofer din județ implicat într-un accident rutier.

Vilhelm Szekely: Așa factură mare n-a mai venit. Infarct poți să faci și acolo. Pari perfect sănătos, te duci și faci infarct în Germania, în Belgia, știu eu, în Irlanda, în Franța și plătim. Spitalizarea costă între 1.000-1.500 de euro pe zi, plus intervenția ca atare, poate să ajungă până la 25.000-40.000 de euro.

Reporter: Cardul european de sănătate nu acoperă însă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este acela de a obține un tratament medical./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 iulie