În 1947 guvernul Petru Groza desfiinţa partidele istorice, ca urmare a planului comuniştilor de a guverna totalitar, de a elimina opoziţia şi de a desfiinţa pluralismul politic. Până în acel moment Partidul Naţional Ţărănesc şi Partidul Naţional Liberal fuseseră asociate forţat cu <partidele fasciste> pentru a fi discreditate, iar liderii lor de la vârf sau din ţară urmăriţi şi supuşi unor mari presiuni. Mai ales în ultimii doi ani, 1945-1947, avuseseră loc frământări, se desfăşuraseră acţiuni de propagandă şi violenţă fizică între forţele guvernante susţinute de trupele sovietice de ocupaţie şi principalii opozanţi, ţărăniştii şi liberalii. Aceştia ripostaseră cu toată energia utilizând diverse metode, de la memorii adresate Occidentului până la organizarea unor <echipe de şoc> sau echipe de rezistenţă. Dar fără succes. În 1947 istoria lor de mai mult de o jumătate de veac în care se construise România modernă a fost frântă. Elitele lor au fost aruncate în închisori, cu procese înscenate grosolan, de unde mulţi dintre ei au ajuns în lumea umbrelor.
Arhiva de istorie orală Radio România păstrează câteva zeci de mărturii ale unor foşti membri ai celor două partide istorice desfiinţate în 1947 care aveau să renască 43 de ani mai târziu. Sunt povestirile celor pe care anul 1947 îi găsea făcând parte din organizaţiile de tineret din Bucureşti sau din ţară. Adunaţi în jurul unor mari oameni politici (unii dintre ei deveniţi după Revoluţie ei înşişi personalităţi politice), aceşti ţărănişti şi liberali şi-au amintit cu multe detalii istoria ultimei decade din viaţa partidelor lor. În săptămânile care urmează vă oferim fragmente din interviurile pe care ni le-au acordat cu ani în urmă şi vom începe serialul nostru cu foştii membri ai Partidului Naţional Ţărănesc.
Aşadar, vă invităm să urmăriţi la rubrica noastră, în serialul intitulat Mari oameni ai partidelor istorice. Ţărăniştii 1937-1947, interviuri cu prinţul Şerban Ghica, cu preşedintele PNŢCD Corneliu Coposu, cu avocatul Radu Boroş, cu inginerul Ion Puiu, cu academicianul Gabriel Ţepelea, cu istoricul Ioana Berindei (fiica profesorului Ioan Hudiţă), cu compozitorul Harry Maiorovici.