Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță suplimentarea claselor de învățământ profesional în sistem dual, în anul școlar 2023 – 2024, în care elevii vor avea posibilitatea de a învăța, la alegere, meseria de sudor sau cea de instalator pentru instalațiile de încălzire centrală. Învățământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale nivel 3, care este recunoscută atât în țară, cât și în Uniunea Europeană, iar elevii au prioritate la angajare după finalizarea studiilor.
”Activitatea companiei se derulează de ani buni într-un context cu un deficit de forță de muncă specializat, o consecință directă a diminuării forței de muncă specializate fiind capacitatea redusă de intervenție, care să asigure intervențiile în timp util asupra rețelei. Cauzele sunt multiple, iar dintre ele amintesc: lipsa calificărilor disponibile în piața națională a forței de muncă, scăderea demografică, migrația, concurența acerbă pentru personal specializat cu experiență relevantă. De aceea, am ales să ne implicăm activ și să oferim tinerilor o șansă la un viitor sigur. Clasele de învățământ dual sunt dedicate celor care vor să învețe meseria de sudor sau de instalator de instalații încălzire centrală. Pe lângă șansa de a avea un loc de muncă imediat după finalizarea studiilor, compania oferă elevilor o serie de beneficii pe toată durata studiilor, care sunt complementare stimulentelor oferite de către Ministerul Educației și Cercetării” a declarat, Claudiu Crețu – Director General CMTEB.
Cele două clase vor fi organizate în parteneriat cu Primăria Sector 3 și Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, după modelul celor înființate în anii școlari anteriori (pentru meseria de instalator instalații de încălzire centrală) și în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu și Colegiului Tehnic “Viceamiral Ioan Bălănescu” Giurgiu (pentru meseria de sudor).
Absolvenții claselor a VIII-a au posibilitatea de a opta pentru acest tip de învățământ în sistem dual și, implicit, posibilitatea de a se forma şi a avea un loc de muncă imediat după finalizarea studiilor. CMTEB oferă elevilor o serie de beneficii pe toată durata studiilor, care sunt complementare stimulentelor oferite de către Ministerul Educației și Cercetării.
Astfel, pe lângă bursa oferită de Ministerul Educației și Cercetării (200 lei), compania oferă fiecărui elev o bursă în valoare de 300 de lei, iar pentru cei care au media anuală peste nota 8.00, compania oferă o bursă suplimentară pentru stimularea performanței, în valoare de 400 de lei. Pe toată perioada de desfășurare a practicii, se oferă transport gratuit la și de la locul de practică și o masă pentru toți elevii participanți.
Calendarul admiterii în învăţământul dual cuprinde două perioade de înscriere, respectiv 3-7 iulie 2023 și 25-27 iulie 2023. Pe lângă elevi absolvenți ai clasei a VIII-a din anul în curs, se mai pot înscrie absolvenți ai clasei a VIII-a, care au întrerupt studiile și care au vârsta maximă de 26 de ani. Înscrierea se face conform calendarului admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, durata studiilor fiind de 3 ani.
Vă reamintim că învățământul dual este o formă de învățământ profesional, ce se desfășoară la cererea operatorilor economici parteneri, în vederea angajării elevilor după absolvire. Stagiile pentru practica elevilor sunt asigurate în totalitate de către operatorii economici parteneri în dual. Până în prezent, compania a înființat trei clase cu acest tip de învățământ.