Războiul din Ucraina continuă să domine întâlnirile liderilor lumii, iar o eventuală detensionare a relațiilor China -SUA este abia la început, după cum constată presa internațională.
”Biden călătorește în Europa pentru a-i arăta lui Putin că Statele Unite s-au întors cu alianțe și mai puternice”, titrează La Razon, detaliind că președintele american începe luni un turneu european de patru zile care va avea ca primă escală Londra, de unde va merge apoi la Vilnius pentru a participa la summitul NATO, iar, în final, va avea o oprire istorică la Helsinki pentru a demonstra angajamentul Washingtonului față de noul membru al Alianţei Nord-Atlantice, Finlanda. Cotidianul spaniol consideră însă că ”persoana care îi va monopoliza atenția lui Biden va fi alta, și anume omologul său rus, Vladimir Putin”, căruia dorește să-i demonstreze că Statele Unite și-au recuperat „statutul global de partener solid și de încredere pentru pace, progres și securitate” și că alianțele Washingtonului – în special cu Ucraina – ”sunt mai puternice ca oricând”. ”Biden vine în Europa pe fondul unor întrebări legate de muniția cu dispersie, dar și de unitatea din cadrul NATO”, titrează The Guardian, în timp ce BBC subliniază îngrijorările formulate de mai multe țări aliate, printre care Marea Britanie și Canada, după decizia Washingtonului de a furniza Ucrainei muniție cu dispersie, interzisă pe scară largă din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru populația civilă. Potrivit BBC, Biden a justificat această decizie prin faptul că Ucraina rămâne fără muniție. Pe de altă parte, El Pais notează că autoritățile de la Kiev consideră că bombele cu dispersie sunt deosebit de utile în faza de contraofensivă pentru a lovi trupele ruse baricadate în poziții defensive și amintește că Rusia a folosit deja masiv acest tip de muniție în Ucraina. Într-un interviu difuzat duminică de CNN, Joe Biden a declarat că SUA și aliații din NATO vor continua să ofere președintelui Volodimir Zelenski și forțelor sale securitatea și armamentul de care au nevoie pentru a încerca să pună capăt războiului cu Rusia, dar a insistat că discuția despre aderarea iminentă a Ucrainei la NATO este prematură. ”Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO, iar pentru ca Alianța să ia în considerare admiterea Kievului în rândurile sale trebuie mai întâi ca războiul să se încheie”, a declarat președintele american pentru CNN.
Pe frontul confruntării dintre cele mai mari două economii ale lumii, ”Beijingul și Washingtonul sunt de acord să coexiste într-o rivalitate civilizată”, titrează Les Echos, în timp ce The Guardian constată noua rundă de convorbiri purtate la Beijing de data aceasta de secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen. Ce urmează însă? – se întreabă cotidianul britanic, remarcând că ”după ani de divizări periculoase și în continuă adâncire”, obiectivul principal îndeplinit, după cum a recunoscut și Janet Yellen, este că cele două părți s-au așezat din nou la aceeași masă de discuții. ”E un început”, admite New York Times, integrând vizita lui Yellen, într-o serie mai largă de contacte cu oficialii chinezi, care au fost începute de secretarul de stat Antony J. Blinken și vor fi continuate tot în cursul acestei luni de emisarul special american pentru probleme legate de schimbarea climei, John Kerry, în vederea reluării negocierilor pe tema încălzirii semnalate la nivel mondial. Cu toate acestea ”s-ar putea ca o detensionare semnificativă a relațiilor economice să se lase în continuare așteptată”, avertizează New York Times. Duminică, Yellen a revenit la Washington fără vreun anunț cu privire la o detensionare sau la acorduri menite să acopere rupturile care persistă încă între cele două țări. Ea a spus clar că Administrația Biden este extrem de preocupată de multe dintre practicile promovate de China în domeniul comerțului, respectiv, tratamentul aplicat firmelor străine și politici care, în opinia Statelor Unite, ar fi de fapt eforturi de constrângere la nivel economic, explică ziarul american. New York Times mai notează că la câteva ore după conferința de presă a lui Yellen, agenția oficială de presă din China, Xinhua, a dat publicității un material pe tema vizitei, calificând discuțiile drept constructive, dar reiterând totodată câteva dispute în domenii pe care China le consideră importante. În material se spune că Beijingul are în continuare obiecții față felul în care Administrația Biden înțelege să-și asigure securitatea națională, respectiv, prin restricții de ordin comercial.
La nivel climatic, planeta devine tot mai fierbinte, constată CNN. Pământul a înregistrat recent cea mai fierbinte zi din istorie însă, după cum avertizează experții, acest record va fi probabil doborât în mod repetat, pe măsură ce criza climatică aduce temperaturi din ce în ce mai ridicate. De altfel, presa internațională abundă de știri cu privire la alerte emise pentru diverse zone de pe planetă. ”37 de milioane de americani se află sub alertă de caniculă”, titrează ABC News, avertizând că aria afectată ar urma să se extindă la sfârșitul acestei săptămâni. În Franța, alte două departamente din sud-estul țării se vor adăuga celor 5 aflate deja sub cod portocaliu de căldură excesivă, anunță Le Monde. Și Observatorul național al Chinei a reînnoit duminică un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, din cauza unui val de aer fierbinte care a cuprins zone mari din țară, transmite China Daily. În aceste condiții, incendiile de pădure iau amploare pe întreaga planetă ca număr și intensitate, constată Euronews, avertizând că problema e în curs de agravare, ajungându-se la o a șasea generație de incendii – sau mega-incendii forestiere – care se extind mai rapid și sunt mai dificil de stins din cauza secetei și a încălzirii globale. (Ciulu Carolina)/cciulu/ctuluc
RADOR