2023.július 14.

 

Huszonegy szociális központot zártak be

Erre azt követően került sor, hogy a hatóságok országos szintű ellenőrzéseket végeztek az idősekkel való embertelen bánásmód miatt kirobbant botrány kapcsán. További 27 ilyen központ működését függesztették fel a hiányosságok orvoslásáig. Az ellenőrzések során mintegy 10 millió lejes bírságot is kiszabtak. A fejleményekről Cătălina Crețu, a közszolgálati rádió riportere számolt be a ma reggeli hírműsorban.

Riporter: Több mint 2000 szociális központot ellenőriztek a hatóságok az elmúlt napokban. Ezek közül 21-et bezártak, a legtöbbet Bukarestben. Ugyanakkor 27 központot felfüggesztettek, és közel 10 millió lejes bírságot szabtak ki rájuk. Kilenc büntetőeljárást indítottak, ebből öt személy elleni bűncselekményt és négy gazdasági bűncselekményt. Az Ilfov Megyei Kifizetési és Szociális Ellenőrzési Ügynökség két felügyelőjét is őrizetbe vették, mert állítólag nem értékelték megfelelően a helyzetet egy fogyatékkal élők számára fenntartott gondozási központban. Közben a sajtóban  „a borzalmak elmegyógyintézeteinek” elnevezett botránynak megvan az első kormányszintű áldozata. Marius Budăi munkaügyi miniszter lemondott az ügyben való felelősségét illető vádak, valamint a DIICOT és a DNA vizsgálatai nyomán. Források szerint a szociáldemokraták vezetői azt is fontolgatják, hogy megvonják a politikai támogatást Gabriela Firea családügyi minisztertől, miután egyes információk szerint kapcsolatban állt a menekültügyek vádlottjainak csoportjával. A minisztere-asszony tagadta a vádakat. A családügyi miniszter lemondását követelték tegnap a Győzelem téren összegyűlt tüntetők is. A megmozdulást a Declic nevű civil egyesület szervezte. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) emellett rendkívüli parlamenti ülést követel a szociális központokban kialakult helyzet kivizsgálására. (Radio România Actualităţi)

Tízből nyolc kis- és középvállalkozás nem ért egyet az adótörvénykönyv tervezett módosításaival

A Kis- és Középvállalatok Tanácsa által e hónap elején végzett felmérés szerint a leginkább vitatott rendelkezések közé tartozik az áfa összegének növelése, valamint az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozók adókedvezményeinek megszüntetése. Ami az informatikai alkalmazottak jövedelemadójának eltörlését illeti, ez minden tizedik kkv-t érintené.

Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Tanácsának elnöke: „A kkv-k 85,8%-a nem ért egyet az adótörvénykönyv 2023. szeptember 1-jétől életbe lépő lehetséges módosításaival. Ezért a mi felhívásunk, a kkv-k felhívása a kormányhoz az észhez való fellebbezés, mert szerződésekről, vállalati költségvetésekről beszélünk, arról beszélünk, hogy sok vállalkozó számára lehetetlen a szerződések módosítása. A költségvetési év során nem lehet változtatásokat eszközölni”. (Radio România Actualităţi)

Szélsőséges időjárás sújtja hazánkat

Romániára a rendkívül magas hőmérséklet, az ezzel járó kellemetlenségek és trópusi éjszakák jellemzőek ezekben a napokban. Az ország déli részén a hét végéig forróság lesz, erre a területre a meteorológusok sárga színjelzésű figyelmeztető kódot bocsátottak ki. A Körösök völgyében, Máramaros, Erdély nagy része, Moldva északi fele és helyenként Bánát esetében narancssárga kód van érvényben a súlyos légköri instabilitás miatt. Erős szél, közepes méretű jégeső, gyakori zivatarok és heves felhőszakadás várható. Csütörtökön szintén sárga és narancssárga színű volt Románia térképe, és ahol nem volt extrém magas a hőmérséklet, ott is heves esőzések és zivatarok voltak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR