Ambasada Germaniei susține cu aproximativ 50.000 de euro un proiect de educație sexuală și de prevenire a traficului de persoane și a exploatării sexuale

 

 

Ambasada Germaniei la București susține proiectul pilot „Prevenirea traficului de persoane și a exploatării sexuale și consolidarea rezilienței” al organizației neguvernamentale Asociația SEXUL vs BARZA cu suma totală de 49.520 de euro.

 

80% dintre copiii îngrijiți în Centrul maternal Buzău, Complex de Servicii Comunitare nr. 3 aflat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sunt adolescente, majoritatea cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani. Aflate într-o situație de vulnerabilitate, ele au fost adesea exploatate sexual , iar în perioada legală de maximum două luni a șederii lor în centre, adolescentele sunt stabilizate psihic.

Împreună cu Centrul de Primire în Regim de Urgenţă şi Evaluare Buzău, Asociația SEXUL vs BARZA va dezvolta și implementa un program cuprinzător de educație sexuală pe o perioadă de 6 luni. Scopul programului este de a spori reziliența tinerelor victime ale traficului de persoane și ale exploatării sexuale și de a contribui la prevenirea un cazuri viitoare. În acest scop, se organizează ateliere de lucru cu adolescentele, și cu asistenții sociali și psihologii centrului. În baza experienței acumulate, va fi dezvoltat un set de instrumente / toolkit care va permite, pe viitor, replicarea  programului și în alte centre de urgență din România și va include un curriculum concret.

 

Semnarea contractului între Însărcinatul cu Afaceri a.i. Christian Plate și președintele Consiliului de Administrație al ONG-ului SEXUL vs BARZA, Adriana Radu, a avut loc în data de 14 iulie 2023, la sediul Ambasadei Germaniei. Proiectul se derulează în perioada iulie – decembrie 2023 și este coordonat de ONG împreună cu Centrul de Primire în Regim de Urgenţă şi Evaluare Buzău și cu sprijinul Ambasadei Germaniei.

 

Însărcinatul cu afaceri a.i. Christian Plate: „Politica noastră externă se bazează pe convingerea că toți oamenii se bucură de aceleași drepturi și merită aceleași libertăți și oportunități. Este vorba despre consolidarea drepturilor, resurselor și reprezentării femeilor și a grupurilor marginalizate din întreaga lume. Pentru noi, acestea sunt un indicator al stării societăților noastre în ansamblu: dacă femeile nu sunt în siguranță, nimeni nu este în siguranță.

De aceea, este foarte important pentru noi să sprijinim un proiect care le oferă tinerilor competențele de care au nevoie pentru a se apăra pe sine și pentru a-și apăra drepturile. Deciziile independente și responsabile pot fi luate doar dacă există o bază solidă de cunoștințe. Aceste cunoștințe pot contribui la prevenirea unor cazuri viitoare de victime ale traficului și exploatării sexuale.”

 

Adriana Radu, președintele Consiliului de Administrație SEXUL vs BARZA: „Echipa noastră este foarte motivată să își utilizeze expertiza privind sănătateareproductivă și a drepturilor femeii, în dezvoltarea de activități de prevenire a traficului de persoane în cadrul  proiectului. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu colegii și cu adolescenții din cadrul centrului de urgență aflat în subordinea DGASPC Buzău și le mulțumim pentru disponibilitatea de a lucra împreună pentru dezvoltarea oportunităților de formare.”

Background:

Asociația SEXUL vs BARZA militează din 2013 în România și UE pentru drepturile femeilor și drepturile reproductive . ONG-ul a creat peste 200 de videoclipuri educaționale, care au fost vizionate de peste 100 de milioane de ori și ajung la aproximativ 500.000 de urmăritori pe diverse platforme. De asemenea, din 2019, oferă consiliere online gratuită privind sănătatea reproductivă și emoțională, care a fost accesată de peste 5000 de tineri.

România rămâne principala țară de origine a persoanelor exploatate și traficate pe teritoriul Uniunii Europene. 82% dintre victime sunt femei, traficate în principal în scopul exploatării sexuale. Aproape 70% dintre victimele traficului de persoane nu au diplomă de bacalaureat, aproape 50% dintre victimele traficului de persoane sunt minore cu vârsta sub 18 ani[1].  40% dintre copiii dispăruți din România provin din sistemul de protecție a statului[2].

 

Pentru mai multe informații, puteți accesa https://www.sexulvsbarza.ro/ și www.dgaspc-buzau.ro