EURACTIV: Experți ai Băncii Naționale a României sunt îngrijorați de iminența unei crize bugetare

Deficitul bugetar riscă să depășească 6% din PIB la finalul lui 2023, consideră Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), fapt care contrazice direct ținta premierului Marcel Ciolacu de 4,4%.

Estimarea de 6% ar reprezenta și un regres față de deficitul de 5,7% din 2022. În primele cinci luni ale anului deficitul a ajuns la 2,3%, o creștere cu 0,6% față de anterioarele patru luni și de 0,8% față de aceeași perioadă a lui 2022.

Lazea a avertizat că dacă nu se va realiza o reducere fie și la limită a deficitului în raport cu anul anterior, acest lucru va provoca „consternare la Bruxelles și pe piețele financiare” – o situație care ar fi „fără precedent la nivelul UE”.

În 2021 Consiliul [UE] a adoptat pe baza procedurii de deficit excesiv o recomandare care îi pune în vedere României „să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2024, cel mai târziu”. În cazul în care încălcarea regulilor va persista, Comisia [Europeană] poate bloca fondurile de coeziune și poate impune penalități de până la 0,2% din PIB.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, s-a declarat și el îngrijorat de impactul pe care ar putea să-l aibă asupra unei țări cu un deficit public atât de ridicat o eventuală criză financiară apărută într-una dintre marile economii ale lumii.

În 2022 deficitul bugetar ajunsese la 5,68%, comparativ cu 6,72% în 2021 – din cauza pandemiei – și cu 9,61% în 2020, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Pe lângă faptul că e unica țară din UE care face obiectul procedurii de deficit excesiv, România se mai confruntă și cu vulnerabilități macroeconomice derivate din deficitul extern apreciabil și persistent, a observat Comisia în raportul ei de țară din 2023.

În ciuda faptului că salariile și pensiile au cel mai puternic impact asupra bugetului public, reforma pensiilor speciale a fost amânată.

Ambii economiști ai BNR și-au publicat opiniile într-o analiză postată pe OpiniiBNR.ro, o platformă pe care experții BNR discută tendințe macroeconomice.

Articol de Manuela Preoteasa (EURACTIV.ro)

Romanian National Bank experts concerned over impending budgetary crisis

Traducere: Andrei Suba

EURACTIV (Belgia) – 13 iulie