România plătește lunar aproape 50 de milioane de lei beneficiarilor de ajutor social, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Numărul acestora a fost, în luna mai, de peste 163.000 de persoane, cu 1.800 mai puține față de luna anterioară.
Cei mai mulți sunt înregistrați în județele Dolj, Bacău și Teleorman, iar cei mai puțini în București și în județele Ilfov și Timiș. În județul Sălaj, deși nu au loc de muncă și solicită ajutor social, mulți refuză să participe la cursuri de recalificare sau reorientare profesională.
Reporter: Adrian Lungu – Sălajul are peste 2.000 de beneficiari de ajutor social și cei mai mulți șomeri din zona de nord-vest a României, dar prea puține persoane fără loc de muncă vor să participe la cursuri de recalificare profesională, pentru a se angaja mai ușor. Astfel de persoane cer inclusiv bani pentru a participa la asemenea cursuri.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, Ionel Mureșan: Problema este că atunci când formăm grupele, le formăm și când trebuie să urmeze cursul, ne întreabă cât îi plătim. E o situație generală.
Reporter: Problema e și la angajator, spun autoritățile.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, Ionel Mureșan: Atunci când solicită să angajeze o persoană, să-i trimitem unui angajator, solicită cel puțin studii medii.
Reporter: La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri cred că astfel de persoane care refuză să se angajeze ar trebui obligate să participe la programe de reconversie profesională.
Alin Buză, Asociația Patronilor din Sălaj: Şi nevoia de forță de muncă știți că există, dar nu reușim. Nu știu, oamenii stau fără să aibă angajați, alții stau pe șomaj sau ajutor social, alții stau în nicio statistică, nicăieri. Nu știu cum supraviețuiesc și suntem județul sărac al României.
Reporter: În lipsa forței de muncă, tot mai mulți angajatori din Sălaj apelează inclusiv la salariați din țări asiatice./lalexandrescu/csimion
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie