Temperaturi record în Italia

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Căldura extremă se prelungeşte în multe zone din emisfera nordică, iar meteorologii avertizează că ar putea deveni norma următorilor ani, din cauza schimbărilor climatice provocate de poluare. Sudul continentului nord-american şi al Europei, nordul Africii şi unele părţi din Asia sunt cufundate în valul de caniculă, care a generat în unele locuri temperaturi record, cum a fost cazul, ieri, cu capitala Italiei, de unde transmite corespondentul RRA Elena Postelnicu:
Reporter: Termometrele au atins, ieri după-amiază, la Roma, 42°C, depășind recordul din vara anului 1983, când pe 28 iulie s-au înregistrat 40°. A fost o zi de marți de foc în întreaga peninsulă, cu 43° în Sicilia, la Sciacca și Mazara del Vallo şi până la 46° în insula Sardinia. Numărul orașelor marcate cu bulină roșie de către Ministerul Sănătății, care indică nivelul maxim de risc pentru întreaga populație, ajunge astăzi la 23, printre orașe numărându-se și Bologna, Florența, Messina, Napoli, Palermo, Veneţia, Verona, Bari, Catania și Torino, orașe pline de turiști, la fel ca și capitala.
-: Cald şi oboseală. Este foarte cald. Este mai bine la noi în Calabria, la mare dar Roma este frumoasă. Voiam să o revedem și, deci, merită.
-: Umbră, îngheţată şi de multă răbdare avem nevoie pe canicula asta. Suferim împreună. Cunosc foarte bine Roma și știu cât este de greu când este caniculă.
Reporter: Numai la Bolzano și Genova vor fi astăzi temperaturi de până în 30°C./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iulie)