Ziua Aviației – Zeci de avioane și elicoptere au survolat capitala

Emisiunea: „Telejurnal” – Realizator: Loredana Iordache – Piloții militari și civili au sărbătorit astăzi 110 ani de aviație militară românească. Cu ocazia Sfântului Ilie, Ziua Aviatorilor, câteva zeci de avioane și elicoptere au survolat centrul Bucureștiului. Punctul central al ceremoniilor a fost Statuia Aviatorilor.
Reporter: Adelin Petrișor – Forțele Aeriene au adus în centrul capitalei și un lansator de rachete Patriot, un sistem antiaerian performant, intrat recent în dotarea Armatei Române. Statuia Aviatorilor a fost survolată de 30 de elicoptere și avioane militare și civile. Aviația militară a adus aparate din mai toate bazele aeriene – București, Bacău, Buzău, Câmpia Turzii și Fetești. Oamenii strânși la Statuia Aviatorilor au putut vedea elicopterele IAR-330, avioane de transport C-130 și C-27, aparate IAR-99. La survol au participat și elicoptere ale SMURD și ale SRI, dar și avioane de luptă F-16 de la Baza Aeriană 86. De Ziua Aviației, puțini piloți au șansa să treacă pe deasupra Statuii Aviatorilor. Cei care au făcut-o își amintesc întotdeauna cu plăcere, chiar și atunci când misiunea îi obligă să rămână la sol.
Adrian Trifa, căpitan comandor, pilot de MiG-21 LanceR: Îmi aduc cu plăcere aminte de momentele când și eu survolam această statuie, împreună cu alți doi colegi.
Reporter: La survolul din centrul capitalei au luat parte și două avioane Eurofighter Typhoon. Piloții italieni sunt staționați în baza Mihail Kogălniceanu și fac poliția aeriană alături de români. Nu doar aliații trimit avioane de luptă pentru a proteja România. Și Forțele Aeriene Române fac în prezent poliție aeriană în spațiul baltic. Armata are în baza Šiauliai din Lituania 100 de oameni și patru avioane F-16. În trei luni și jumătate de misiune, piloții români au interceptat 40 de avioane militare rusești care se apropiau de spațiul aerian aliat. Misiunea românilor în zona baltică se încheie peste mai puțin de două săptămâni./abranescu/asalar

 

TVR 1 (20 iulie)