EURACTIV: Românul Ciolacu și ungurul Orban – începutul unei frumoase prietenii

EURACTIV (Belgia), 20 iulie 2023 – Miercuri, premierul român, Marcel Ciolacu, și premierul ungar, Viktor Orban s-au întâlnit în România, deși evenimentul nu fusese încris în programul premierului român și nu fuseseră difuzate nici anunțuri oficiale pe această temă.

Ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, au participat și ei la întrevedere, după cum reiese din fotografiile difuzate cu ocazia evenimentului.

„E începutul unei frumoase prietenii” – sunt cuvintele pe care însuși Orban le-a transmis pe pagina sa de pe Facebook, el alăturând și o fotografie a sa împreună cu Ciolacu.

Un premier român și un premier ungur s-au întâlnit cel mai recent în 2010, când Emil Boc a purtat convorbiri cu Orban.

Potrivit unor informații din presa ungară, de această dată, întâlnirea cu caracter privat dintre cei doi premieri a fost programată la cererea premierului român, prin medierea liderului UDMR, Kelemen Hunor.

După apariția mesajului lui Orban pe Facebook, Biroul de Presă al Guvernului a precizat că cei doi au discutat despre lansarea unui proiect comun de infrastructură, care ar avea un semnificativ impact economic asupra ambelor țări. Potrivit relatărilor presei, proiectul se referă la o cale ferată de mare viteză între București și Budapesta.

Un alt subiect important a fost aderarea României la Spațiul Schengen, în care se circulă fără viză.

Dacă România nu intră în Spațiul Schengen în 2023, singura șansă ca subiecul să fie repus pe agenda discuțiilor din 2024 ar fi a doua jumătate a anului, respectiv, atunci când Ungaria va deține președinția UE, după cum au explicat surse ale guvernului pe portalul G4Media.ro.

După întrevederea de la București, Orban a plecat la Băile Tușnad, în județul Harghita, pentru a participa la evenimentele organizate de Universitatea Liberă și Tabăra de Vară de la Balvanyos.

Anul trecut, în timpul unui discurs ținut cu ocazia aceluiași eveniment, șeful guvernului ungar a declarat că lumea se află în pragul unui deceniu cu probleme și cu pericole și a vorbit despre o decădere a Occidentului.

Articol de Cătălina Mihai

Traducerea Alexandru Danga

https://www.euractiv.com/section/politics/news/romanias-ciolacu-and-hungarys-orban-the-start-of-a-beautiful-friendship /