Liderii coaliției de guvernare ar urma să discute, luni, pachetul de măsuri fiscale prin care Executivul își propune să echilibreze situația bugetară și să obțină mai multe fonduri pentru sănătate și educație.
Între măsurile luate în calcul sunt majorarea impozitului pe dividende, anularea reducerii de TVA la anumite produse și servicii și aducerea acestei taxe la valoarea generală de 19%, majorarea salariului minim sau reducerea pragului pentru IMM-uri.
Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii cer transparență și o analiză atentă asupra consecințelor acestor măsuri. Aproape jumătate dintre IMM-uri, 47%, consideră că autoritățile nu sunt suficient de capabile să gestioneze problemele economice și că acest lucru are o influență negativă asupra activității lor. Este a doua mare problemă identificată după situația economică mondială, conform rezultatelor sondajului prezentat la lansarea Cartei albe a IMM-urilor.
Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu, a atras atenția și asupra faptului că IMM-urile își pierd interesul pentru atragerea de fonduri europene.
Florin Jianu: Atenție la o cifră îngrijorătoare: numai 5 din 10 intenționează să acceseze fonduri europene, față de 7 din 10 anul trecut, în sensul în care, dacă nu ai fonduri la care să aplici, sigur că scade și interesul și e o formă de răspuns versus numărul de call-uri, de apeluri. Reamintesc public faptul că Guvernul și-a asumat în acest an deschiderea a 490 de call-uri în valoare de trei 6,8 miliarde de euro din perioada 2021-2027. Până în acest moment, din păcate, nu s-a deschis niciun call. Așteptăm vești mai bune. /lalexandrescu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 iulie