Evenimente de excepţie în Timişoara, Capitală Culturală Europeană

Timişoara – Capitală Culturală Europeană programează o serie de evenimente de excepţie pentru publicul larg: un spectacol de teatru stradal cu marionete uriaşe şi o expoziţie dedicată artei şi arhetipurilor epocii de gheaţă se numără printre atracţiile acestei seri. Are detalii corespondenta RRA Alina Bujancă.

Reporter: Piaţa Libertății din Timișoara se transformă din nou, în această seară, de la ora 21:00 într-un tărâm de basm, în care cunoscuta poveste „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” a lui Petre Ispirescu va prinde viață cu ajutorul unor marionete gigantice și a personajelor mitologice, într-un show cu peste 50 de actori și figuranți, muzică live și efecte luminoase.

Produs de Asociația „Prin Banat” și Teatrul „Aoleu”, spectacolul, adresat publicului de toate vârstele, spune povestea lui Făt-Frumos aflat în căutarea nemuririi, într-o manieră ce îmbină tradiția cu elementele contemporane. Sunt programate reprezentații în fiecare seară, până duminică. Deși toate biletele de pe scaune au fost epuizate, trecătorii care vin în Piața Libertății pot urmări spectacolul.

Și Muzeul Banatului programează în această seară un eveniment de excepție. În Sala de Marmură a Castelului Huniade va fi vernisată expoziția „Arta și arhitipurile Epocii de gheață”. Vor fi prezentate 23 de replici ale unor opere de arte din paleolitic din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia. Piesa de rezistență este „Venus de la Hohle Fels”, sculptată din colț de mamut, cea mai veche figurină feminină cunoscută, cu o vechime de peste 40.000 de ani. Expoziția este organizată în colaborare cu specialiștii din Germania și rămâne deschisă până în luna octombrie./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 iulie