2023. július 28

Marcel Ciolacu kormányfő üdvözölte az Egyesült Államok fekete-tengeri biztonság stratégiájáját
Marcel Ciolacu kormányfő pénteken üdvözölte az Egyesült Államok szenátusa által elfogadott, a fekete-tengeri biztonság stratégiájával és a nemzetvédelmi felhatalmazásról szóló törvénnyel kapcsolatos fejleményeket. A NATO is közölte: fokozza a megfigyelést és a felderítést a régióban. Az Egyesült Államok szenátusa elfogadta a Fekete-tenger biztonságára vonatkozó törvénytervezetet. „Nagyszerű hír a fekete-tengeri régió biztonsági és gazdasági kapcsolatainak elmélyítése szempontjából. Üdvözlöm a nemzetvédelmi felhatalmazásról szóló törvénnyel és a fekete-tengeri biztonság stratégiájával kapcsolatos amerikai fejleményeket. Mindkettő az amerikai szenátus és az amerikai kormány közös érdeklődését mutatja a régió iránt, és kiemeli Románia szerepét’ – írta Ciolacu a Twitteren. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
A PSD és a PNL megállapodtak a közigazgatásban dolgozó vezetők számának csökkentéséről
A két kormánypárt megállapodott a közigazgatásban dolgozó vezetők számának csökkentéséről, és az igazgatótanácsok tagjainak számát is lefaragnák – állítják kormányzati források. Ezek szerint, a költségvetési kiadások mérséklése az államtitkárok számának csökkentését és a hasonló feladatokat ellátó intézmények összevonását is jelenti. Az államtitkárok számának 20 százalékos csökkentése és az apparátus leépítése szerepel a koalíciós vezetők által már megvitatott intézkedések között, írja a News.ro.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a dekoncentrált intézmények reformját is javasolta, ami a hasonló feladatokat ellátó intézmények összevonását eredményezné. Csökkentenék az igazgatótanácsok tagjainak számát és ezzel együtt a juttatásokat is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
Újabb horrormenhelyre bukkantak Voluntariban
Újabb sokkoló esetre derült fény az Ilfov megyei Voluntari városában, 26 idős és fogyatékkal élő embert mentettek ki egy otthonból. A hatóságok csütörtökön csaptak le, az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a betegeknek az udvaron, egy melegházban rendeztek be „szobákat”. Az Ilfov megyei prefektúra és a Közegészségügyi Igazgatóság ellenőrei csütörtökön a Voluntari városi központban egy melegházba kényszerítették a gondozottakat, huszonhat idős és fogyatékkal élő személyt tettek ki az elviselhetetlen hőségnek. A gondozottakat kórházba szállították, az orvosok ellenőrzik az állapotukat, hiszen egyelőre nem lehet tudni, mennyi ideig tartották őket a nagy melegben. A központ különben engedély nélkül működött, ezért a vezetőit 10.000 lejes bírsággal sújtották. Az Ilfov megyei rendőrség büntetőeljárást indított. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
Kétmilliónál több romániai lakosnak van fizetendő hitele
Az első negyedév végén 190 milliárd lej volt a romániai magánszemélyek adósságállománya, írja a Ziarul Financiar. A hitelesek létszáma meghaladta a 2,1 milliót, derül ki a Román Nemzeti Banki (BNR) adataiból. 1,67 millió személynek fogyasztási hitele volt. Ez 2 százalékos csökkenést jelent 2022 azonos időszakához képest, s azt jelezi, hogy folytatódik egy évek óta tartó folyamat. Idén márciusban a fogyasztási hitellel rendelkezők 47 százalékkal kevesebben voltak, mint 2008 decemberében. A fogyasztási hitelek összértéke 60 milliárd lej volt az idei első negyedév végén. A fogyasztási hitel egy jelzálog fedezetet nem feltételező kölcsön, amit általában szabadon használhat fel a haszonélvező, jellemzően használati tárgyak vagy szolgáltatások megvásárlására. Az ingatlanvásárlásra fordított jelzáloghitelek száma hozzávetőleg 556 ezer volt, az értékük pedig kevéssel meghaladta a 100 milliárd lejt. 2008 végén ezen hiteltípus összértéke még csak 21 milliárd lej volt. Az elmúlt egy évben a jelzáloghitelek száma stagnált, ami annak a következménye, hogy zsugorodott az ingatlanpiac, visszaesett az adás-vételek száma. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.28)

Agentia de presa RADOR – Andrei Demeny