Nu dezactivaţi mesajele RO ALERT pentru că vă puneţi viaţa în pericol! Este mesajul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în condiţiile în care sunt tot mai multe fenomene meteo extreme.
El subliniază că aşa-numitul „lanţ de alertare” începe cu identificarea şi detectarea timpurie a riscurilor.
Raed Arafat: ANM ştiu că are un proiect european care va îmbunătăţi reţeaua de radare meteo şi va putea să identifice fenomene care până acum nu puteau să le identifice, de exemplu riscul de fulger, de exemplu, pentru inundaţii, deci detectare timpurie a creşterii nivelului apelor, după care venim la partea de emitere a mesajului.
Realizator: Raed Arafat mai spune că se ia în calcul permanent dezvoltarea şi eficientizarea sistemului.
Raed Arafat: Poate să fie îmbunătăţit prin conectarea şi a sistemelor de conectare şi alertare prin satelit pentru anumite situaţii, să transmită mesajele şi prin alte mecanisme. De exemplu, în Statele Unite, când pleacă mesajul de alertă identic cu RO ALERT, el pleacă automat şi pe ecranele televiziunilor din zona respectivă, nu numai pe telefoane. Se poate să te înscrii prealabil să primeşti mesajele prin SMS sau prin email, paralel cu mesajele care îţi vin pe terminalul telefonic, diversificarea nivelului de sunet care se dă după nivelul de gravitate a cazului.
Realizator: În prezent, în România, mesajele sunt transmise prin aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi prin sistemul RO ALERT, care ajunge pe telefoanele mobile, indiferent dacă oamenii au sau nu instalată aplicaţia – transmite Radio România Timişoara./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 iulie