A fost descoperită o pastilă inovatoare capabilă „să ucidă toate tipurile de cancer”

Oamenii de știință au dezvoltat o pastilă care ar putea elimina toate tipurile de tumori. Noua moleculă – cu numele de cod AOH1996 – ia în vizor o proteină prezentă în majoritatea neoplaziilor, care le ajută să crească și să se înmulțească în organism. Este semnificativ pentru că această proteină – antigenul nuclear al celulelor proliferative (PCNA) – era considerat anterior a fi „incontrolabilă”.
Medicamentul a fost testat în laborator pe 70 de celule canceroase diferite, inclusiv cele derivate din cancere de sân, prostată, creier, ovarian, col uterin, piele și plămâni și s-a dovedit a fi eficient împotriva tuturor. Pilula inovatoare este punctul culminant a 20 de ani de cercetare și dezvoltare la Spitalul City of Hope din Los Angeles, unul dintre cele mai mari centre oncologice din America.
Cel mai recent studiu, publicat în revista „Cell Chemical Biology”, a dezvăluit că noul medicament a fost testat pe peste 70 de linii de celule canceroase și pe mai multe celule umane normale care nu aveau cancer, dar erau folosite ca și control. Molecula a ucis selectiv celulele canceroase prin întreruperea ciclului lor reproductiv normal, împiedicând divizarea celulelor cu ADN deteriorat și blocând replicarea ADN-ului defect. Această combinație de factori a cauzat moartea celulelor tumorale, fără a afecta celulele sănătoase în acest proces.
Rezultatele vor trebui acum replicate pe oameni. Medicamentul este în prezent în fază de testatare pe ființe umane într-un studiu clinic de fază 1 la City of Hope. Dr. Linda Malkas, profesor la Departamentul de Diagnostic Molecular și Terapii Experimentale de la clinica City of Hope și profesor de Oncologie Moleculară MT & BA Ahmadinia, conduce echipa de cercetători. Ea a explicat modul în care molecula întrerupe selectiv replicarea și repararea ADN-ului în celulele tumorale, lăsând în același timp celulele sănătoase neafectate. „Pilula noastră antitumorală este ca o furtună de zăpadă, care închide un hub aerian cheie, oprind toate zborurile de intrare și de plecare numai în avioanele care transportă celule tumorale”. (www.ilmessaggero.it – 2 august 2023)/oavram