A fost dezvoltat un scaner cu ultrasunete, care poate fi integrat în sutien, pentru depistarea precoce a cancerului de sân la femeile cu risc crescut: testat pe o femeie de 71 de ani, s-a dovedit că produce imagini cu o rezoluție comparabilă cu cea a sondelor ecografice utilizate în centre medicale.
Rezultatele au fost publicate în revista „Science Advances” de către cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite.
Dispozitivul, puțin mai gros decât un plasture, este imprimat în 3D cu o structură de tip fagure, care se adaptează la forma sânului. Pentru a imprima imagini ale întregului sân, folosește un scaner cu ultrasunete plasat în interiorul unui mic tracker, care poate fi mutat în șase poziții diferite. De asemenea, scanerul poate fi rotit pentru a captura imagini din unghiuri diferite și nu necesită competențe specifice pentru a funcționa.
Testat pe o femeie de 71 de ani cu antecedente de chisturi mamare, s-a dovedit a fi capabil să detecteze formațiuni de până la trei milimetri (diametrul tumorilor în stadiu incipient) până la o adâncime de opt centimetri.
Ideea acestui dispozitiv reutilizabil i-a venit expertului în materiale Canan Dagdeviren, care a văzut o femeie din familie murind la vârsta de 50 de ani din cauza cancerului de sân, apărut între două screening-uri. Cancerele care se dezvoltă în intervalul de timp dintre mamografiile programate în mod regulat reprezintă 20-30% din toate cazurile de cancer de sân și tind să fie mai agresive decât cele găsite în timpul examenelor de rutină. Pentru a ajuta aceste femei, cercetătoarea s-a gândit să dezvolte un dispozitiv de diagnostic portabil, care să permită o monitorizare mai continuă pentru a crește rata de supraviețuire cu până la 98%. (www.ansa.it – 2 august 2023)/oavram