Realizator: Laurențiu Văduva – Legea de modificare a pensiilor speciale a fost retrimisă Parlamentului, după ce judecătorii CCR au constatat că unele articole sunt neconstituționale. Documentul trebuie pus acum în acord cu decizia Curții, a declarat președintele instituției, Marian Enache.
Marian Enache: În primul rând, Curtea a reținut că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementărilor unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu, afectează componenta funcțională a principiului independenței justiției în substanța sa. În al doilea rând, Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. În al treilea rând, Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă, condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă nu stabilește cu claritate baza de impunere. S-a mai reținut faptul că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge la afectare însăși a bazei de calcul a pensiei de serviciu.
Realizator: Proiectul, declarat ieri parțial neconstituțional, se referă la pensiile speciale ale unor categorii precum militarii, polițiștii, magistrații sau diplomații. Conform documentului, procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca și până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime. Aceștia ar urma să beneficieze de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate, amintește redactorul RRA Diana Surdu./rpatulea/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 august)