Războiul din Ucraina, criza din Niger și vizita Papei Francisc în Portugalia sunt principalele subiecte din paginile presei internaționale
RADOR, 6 august – O nouă încercare de a ajunge la pace în Ucraina pe calea diplomației a avut loc în acest week-end în Arabia Saudită, aflăm din cotidianul italian La Stampa. Reprezentanți diplomatici din peste 40 de țări, inclusiv China, Ucraina și statele G7, au discutat despre perspectivele de negociere și au ajuns la un consens cu privire la necesitatea de a menține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în orice viitor „acord de pace”. Totuși, unele diferențe de poziție între participanți, în special cei din țările BRICS, au împiedicat elaborarea unei declarații finale comune, precizează publicația citată.
Dincolo de rezultatul indecis al reuniunii, FRANCE 24 remarcă ofensiva diplomatică a Arabiei Saudite, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, apropiată de Moscova şi întreţinând relaţii bune cu Kievul, și care a încercat deja să se poziţioneze ca mediator în actualul război. „Găzduind acest summit, Arabia Saudită vrea să-şi întărească ambiţia de a deveni o putere regională, capabilă să fie mediatoare în conflicte”, remarcă Joost Hiltermann, expert al International Crisis Group. „Scopul Riadului, care este implicat şi în negocierile privind Sudanul, este de a face uitate unele din eşecurile sale trecute și de a se relansa în regiune și dincolo de ea”, adaugă France 24.
Firește, reacția Moscovei la acest summit nu a întârziat să apară. „Negocierile nu sunt încă necesare. Inamicul (ucrainean) trebuie să se târască în genunchi, cerșind milă”, a scris pe Telegram în stilul său obișnuit Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. Pe un ton mai neutru, Tass anunță că Moscova va discuta rezultatele consultărilor de la Jeddah privind Ucraina cu partenerii săi din BRICS care au luat parte la întâlnire, un semnal că nu respinge întru totul inițiativa.
Pe 6 august 1945, Statele Unite au aruncat o bombă atomică asupra orașului japonez Hiroshima, urmată trei zile mai târziu de o altă bombă la Nagasaki, reamintește editorialul publicat de Washigton Post. Primele bombardamente atomice din lume – și până acum singurele – rămân înfipte în mintea tuturor și sunt adesea invocate ca amintiri ale consecințelor dezastruoase ale înarmării nucleare. De aceea, în ceremoniile de comemorare a acestei tragedii naționale, premierul nipon a condamnat amenințările proferate de Rusia privind utilizarea arsenalului său. „Fiind singura țară care a experimentat oroarea dezastrului nuclear în timpul războiului, Japonia va continua neobosit eforturile sale de a realiza dezarmarea nucleară”, a reamintit, la Hiroshima, Fumio Kishida. „Diviziunea din ce în ce mai mare în cadrul comunității internaționale cu privire la abordările privind dezarmarea nucleară, amenințarea nucleară făcută de Rusia și alte preocupări fac acum acest drum și mai dificil”, a mai adăugat premierul nipon, citat de Washington Post.
Lovitura de stat din Niger pare a fi detonatorul unei explozii în Africa de Vest. După cum citim în Le Monde, urmează să expire ultimatumul dat de liderii ECOWAS, blocul țărilor vest-africane, care au avertizat că vor avea o intervenție militară comună în cazul în care puterea nu va fi redată președintelui legitim din Niger, Mohamed Bazoum, care în acest moment se află în arest. Nigeria, Senegal și Cote d’Ivoire au confirmat deja că vor acționa militar, în timp ce Mali și Burkina Faso, conduse și ele de puciști, au anunțat că vor susține junta din Niger. După cum notează cotidianul francez, nu este încă foarte clar ce rol va juca gruparea Wagner, aflată în umbra loviturii de stat din Mali și probabil și a celei din Niger. Sub titlul „Agonia Franc-Africii”, un alt cotidian francez, Liberation, vorbește despre destrămarea sistemului post-decolonizare creat în timpul președintelui Charles de Gaulle. „Acest sistem a făcut posibilă potențarea influenței franceze prin utilizarea voturilor acestor state independente la Națiunile Unite. Franța și-a putut păstra astfel profilul unei mari puteri”. Dar, odată cu criza din Sahel și cu dezvoltarea unor focare teroriste majore, Al-Qaeda pe de o parte și Statul Islamic pe de altă parte, Africa franceză se scufundă. Ingerințele militare ale Rusiei și cele economice ale Chinei sunt tot mai vizibile, iar puciurile și contraloviturile de stat zădărnicesc eforturile militare franceze în regiune. „Cu cât mai târziu se va destrăma Franc-Africa, cu atât mai dureroasă va fi prăbușirea” – conchide Liberation.
De la nesiguranța și instabilitatea prezentului la speranța în viitor – acestea sunt auspiciile recent încheiatei vizite a Papei Francisc în Portugalia. Prilejuită de Ziua Mondială a Tineretului, eveniment multianual inaugurat de Ioan Paul al II-lea, întâlnirea suveranului pontif cu cei peste 1 milion și jumătate de tineri din capitala Portugaliei a fost una plină de speranță, notează Corriere della Sera. „Nu vă fie frică, lumea are nevoie de voi” – a fost mesajul din finalul liturghiei de duminică.
Cotidianul de stânga Liberation remarcă numărul mare de tineri prezenți la întâlnirea cu papa și admite că „Biserica Catolică rămâne, practic, una dintre singurele instituții mondiale care poate organiza astfel de adunări și care știe să le pună în scenă”. Dincolo de spectaculoasa organizare a evenimentului, mesajul Papei a fost unul extrem de puternic. Pontiful catolic s-a arătat îngrijorat de progresul lumii care trăiește, în opinia sa, un „al treilea război [mondial] pe bucăți”, dar nu a încetat să le amintească tinerilor pilonii care îi structurează pontificatul – „ecologia integrală” care înseamnă apărarea mediului, justiția socială, apelul la pace. Și mai presus de toate un catolicism incluziv, deschis tuturor.
Ruxandra Lambru, Agenția de Presă RADOR