Context
Alfred Döblin s-a născut pe data de 10 august 1878, în Stettin, Germania și a trecut la cele veșnice pe 26 iunie 1957, în Emmendingen, aproape de Freiburg im Breisgau, Germania de Vest. În timpul vieții sale, Döblin s-a remarcat prin scrieri narative și eseuri care s-au încadrat în curentul expresionist german. Cea mai cunoscută lucrarea sa, Berlin Alexanderplatz este considerată una dintre cele mai bune opere literare apărute în timpul Republicii de la Weinmar, în comparație cu perioada nazistă, când cenzura a determinat stagnarea actul artistic.
Primii ani
Döblin nu a vrut să devină scriitor în prima parte a vieții sale. El a studiat medicina și a activat la secția de psihiatrie din Alexanderplatz. Această experiență i-a oferit inspirația pentru realizarea ulterioară a romanului Berlin Alexanderplatz. A fost nevoit să supraviețuiască întrucât a crescut fără tată, doar alături de mama lui, întrucât tatăl lui a emigrat în Statele Unite, cu o femeie mult mai tânără. Alfred Döblin a studiat medicina între 1900 și 1904, însă nu a practicat până în 1911. În anul următor, scriitorul s-a căsătorit cu Erna Reiss, o colegă de la Facultatea de Medicină. Fericirea cuplului nu a durat mult, întrucât Döblin a început o aventură cu Yolla Niclas în 1921. El a lucrat ca jurnalist între 1905 și 1911, în Regensburg și Berlin. Ulterior, după 1911, scriitorul a început să practice psihiatria în Berlin, însă talentul său l-a determinat să investească timp și pregătire în scris.
A primit premiul „Fontane” pentru un studiu referitor la violențele politice din China, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. În 1915, a publicat Die drei Sprünge des Wang-lun care a devenit un succes în Berlin iar cariera autorului a început să avanseze. Döblin a susținut că scriitorii trebuie să-și povestească experiența empirică prin scris, deoarece scrisul reprezenta cea mai puternică „armă” în perioada interbelică.
Döblin în timpul regimului nazist
El a participat în calitate de medic, ofițer, pentru armata Imperială Germană. În timpul luptelor, acesta a lucrat la opera Wallenstein, care a fost publicată în 1920. Subiectul acestei opere a fost fixat în timpul războiului de 30 de ani. Tot în 1920, Döblin a devenit membru al Chutzverband Deutcher Schriftsteller Association ( Asociația scriitorilor germani) iar patru ani mai târziu, tot el a fost ales în funcția de președinte al asociației. În 1928 a fost ales în rândurile Academiei Prusace de Arte, însă venirea lui Hitler la putere în 1933 l-au determinat să-și modifice orientările politice. El a părăsit Partidul Socialist German (SPD) și s-a înscris în Partidul Comuniștilor și Social-Democraților. Incendiul Reichstag-ului din 1933 a determinat regimul să înceapă persecuția evreilor. Döblin și familia lui au fost căutați de poliția politică dar au reușit să scape, alături de cei patru copii, prin Elveția, Franța, Spania și Portugalia. Între 1937-38, lucrarea sa „ Das Land ohne Tod” a apărut la Paris, însă nu a prins la public, precum Berlin Alexanderplatz.
În 1940, acesta fuge în Statele Unite și se stabilește în Beverly Hills. El rămâne până în 1945, când se întoarce în Germania, iar în 1950 se întoarce la Paris. În 1945, Döblin a devenit membru al Ministerului Culturii Franceze, întrucât obținuse cetățenia franceză în 1936. Din anii 50, Döblin începe să paralizeze iar în 1956 s-a internat într-un sanatoriu, în Germania, unde a călătorit în căutarea unui tratament pentru paralizia sa. El suferea de Parkinson de mulți ani și s-a stins în 1957, după mulți ani de agonie.
La două luni diferență, soția lui s-a sinucis.
Tehnica lui Döblin
Tehnica de descriere a lui Döblin a constat în descrierea golurile prezente în dezvoltarea unei civilizații și refugiul persoanelor în latura religioase pentru salvare. Activitatea în expresionism a fost marcată prin romanul „Berlin Alexanderplatz” care surprinde aventurile lui Franz Biberkopf, un muncitor german, stabilit în Berlin. Biberkopf încerca să se reabiliteze după eliberarea din închisoare, în contextul unei societății aproape de nebunie, fără repere morale și fără destinație.
El a publicat 33 de volume cu povestiri, alături de eseuri și studii care nu au fost cunoscute publicului iarg, precum „Berlin Alexanderplatz”.
Autor: Alexandru Balaci
Bibliografie
https://www.britannica.com/biography/Alfred-Doblin
https://www.nyrb.com/collections/alfred-doblin
https://kuenste-im-exil.de/KIE/Content/EN/Persons/doeblin-alfred-en.html
http://authorscalendar.info/adoblin.htm