Grupul de copii și tineri lucrează împreună cu UNICEF și partenerii săi pentru promovarea drepturilor copilului în România
BUCUREȘTI, 10 august 2023. 15 adolescenți s-au alăturat în această lună Boardului Copiilor din România, cu forțe și idei proaspete, după un proces de recrutare și selecție realizat chiar de către copiii care au fost deja parte din grupul constituit la inițiativa UNICEF.
Boardul Copiilor, constituit în 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, promovează drepturile copilului și, în special dreptul la participare, în numeroase evenimente publice, participând la dezbateri și susținând discursuri în plenul organizațiilor naționale și internaționale și contribuind la dezvoltarea de politici publice.
Noii membri provin din întreaga țară, au vârste, genuri și abilități diferite, fac parte din etnii diverse și trăiesc atât în medii familiale, cât și în sistemul de protecție a copilului. În premieră, din noul Board face parte și o adolescentă din Ucraina, refugiată în România.
Cei 15 noi membri, selectați dintr-un total de peste 220 de aplicații eligibile, se alătură, înaintea Zilei Internaționale a Tineretului (12 august), celor 18 membri deja existenți care nu au împlinit încă vârsta majoratului.
“Sunt pasionat de voluntariat, mă implic în activități de conștientizare a schimbărilor climatice și îmi plac cercetările în domeniul psihologiei, în primul rând pe teme legate de anxietate și depresie. Totodată, îmi plac drumețiile și ador să-mi petrec timpul în natură. Unul dintre principalele motive pentru care am aplicat pentru Boardul Copiilor a fost acela de a promova pe scară largă articolul 12 din Convenția cu privire la drepturile copilului – dreptul de a participa la procesul de luare a deciziilor și de consultare în cadrul procesului decizional”, povestește Octavian, 16 ani, din Oradea.
Kateryna, o adolescentă de 15 ani din Ucraina, pasionată de pictură, speră că participarea la activitățile Boardului o va ajuta să-și extindă orizonturile și să-și împărtășească creațiile cu alți iubitori ai artei, acest lucru contribuind la o mai bună integrare în țara în care și-a găsit refugiu.
Adelina, care locuiește în Galați și are 14 ani, este pasionată de dezbateri și spune că: „…am simțit că pot face mult mai mult cu abilitățile pe care le am și că aș putea să le folosesc pentru a face ceva benefic pentru România și în special pentru copiii care trăiesc în ea”.
„Sunt o persoană curajoasă, înțeleaptă, iubitoare, care a trecut prin multe provocări în viață, dar care a reușit să rămână pozitivă. Cu toate că am crescut într-un mediu dificil, sunt o elevă dedicată școlii, care visează să-și continue studiile la nivel universitar”, mărturisește Maria, care are 16 ani și provine din sistemul de protecție a copilului.
Descoperă aici toți membrii Boardului Copiilor din România. Boardul se reunește online în această săptămână pentru a ura bun venit noilor membri. O întâlnire în format fizic se va organiza la începutul lunii viitoare.
„Le urăm bun venit în Boardul Copiilor noilor membri și ne bucurăm că vom începe o colaborare strânsă în numeroase proiecte de promovare a drepturilor copilului, alături de partenerii noștri”, a declarat Jean-Benoit Manhes, Reprezentant în exercițiu al UNICEF. „UNICEF susține consultarea și participarea copiilor la luarea deciziilor care îi afectează. Împreună cu un grup atât de divers și de dinamic, vom reuși cu siguranță să punem și mai mult drepturile copilului pe agenda publică și să contribuim la politicile publice pentru copii și adolescenți”.
Despre Boardul Copiilor din România
Printre activitățile și inițiativele în care Boardul Copiilor este implicat se numără consultările realizate prin intermediul platformei U-Report pe diferite teme care îi privesc pe copii; implicarea în Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor din cadrul proiectului „România pentru fiecare copil” atragerea atenției asupra importanței sănătății mintale, mai ales în contextul post COVID-19 și a războiului din Ucraina; promovarea educației media în rândul adolescenților; implicarea în procesul de realizare a Analizei Situației Copiilor și Adolescenților din România; implicarea în procesul de creare și implementare a Strategiei pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2022-2027, precum și a Planului Național de Acțiune privind implementarea Garanției pentru Copii; marcarea zilelor internaționale dedicate copiilor, precum 1 Iunie și Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
Mai multe amănunte despre activitatea Boardului Copiilor din România pot fi accesate aici.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.