2023. augusztus 16.

Marcel Ciolacu: nem érintik a kultúrát a tervezett megszorítások

A kormány által mérlegelt intézkedések nem fogják befolyásolni sem a kulturális, sem az ifjúsági tevékenységeket – jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu, hangsúlyozva azonban, hogy az állam nem képes fenntartani a jelenlegi „túlburjánzott” infrastruktúrát. A kabinet az adócsalás visszaszorítására irányuló intézkedéseket is tervez. A kormányfő részt vett a román egyetemisták fórumának a Victoria-palotában tartott megnyitóján. Itt egyebek mellett megkérdezték tőle, hogy a kormánynak a közigazgatási reformot, illetve a kiadások csökkentését célzó intézkedései hatással lesznek-e valamilyen formában az ifjúsági, oktatási és kulturális ágazatra. A miniszterelnök azt mondta, „három külön dologról van szó”, hiszen a kabinet tervezett intézkedései egyrészt a közigazgatási reformot célozzák, ugyanakkor fiskális kiigazítást, illetve az adócsalás visszaszorítására irányuló intézkedéseket is tervez a kormány, tekintve, hogy Románia is azon uniós tagállamok közé tartozik, ahol a legnagyobb az adócsalás. „Azt most megígérhetem, hogy egyetlen fiskális kiigazító intézkedés sem fogja befolyásolni az ifjúsági vagy kulturális tevékenységeket” – fogalmazott Marcel Ciolacu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.16)

Orosz drónok dunai kikötőt támadtak

A Dél-Ukrajnát érő orosz légicsapások az éjszaka folyamán megrongálták a gabonasilókat és raktárakat az egyik dunai kikötőben, amely kulcsfontosságú a gabonaszállítások szempontjából – közölte szerdán a fekete-tengeri Odessza régió kormányzója. Oleh Kiper kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy a régiót támadás érte. „A fő célpont a régió déli részén lévő kikötői és gabona-infrastruktúra volt” – közölte. Az ukrán elnöki hivatal külön nyilatkozatban közölte, hogy nem voltak áldozatok. Az ukrán légierő szerdai tájékoztatása szerint az orosz hadsereg drónjainak nagy csoportja behatolt a Duna torkolatába, és a román határ közelében lévő Izmajil folyami kikötő felé vette az irányt. Ukrán tisztviselők egyelőre nem közölték, hogy a megtámadott kikötő működik-e. A légierő azt közölte, hogy 13, Oroszországból indított drónt semmisített meg a Odessza és Mikolajiv megye felett. Ukrajna dunai kikötői a gabonaexport mintegy negyedét fogadták, mielőtt Oroszország júliusban nem hosszabbította meg az ENSZ által támogatott megállapodást, amely lehetővé tette a gabona exportálását a Fekete-tengeren. Ezek a kikötők váltak a fő kivezető útvonallá, amelyeken a gabonát uszályokon szállítják tovább a romániai fekete-tengeri kikötőbe, Konstancába. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.16)

Megkezdődött a pótérettségi

Több mint 33 900-an iratkoztak fel a szerdán kezdődő pótérettségire. A megyei tanfelügyelőségek összesített adatai szerint a vizsgákra jelentkezők közül több mint 22 600-an idén, mintegy 11 300-an pedig az előző években végezték a középiskolát. A pótérettségi írásbeli vizsgáit összesen 137 vizsgaközpontban tartják a következő menetrend szerint: augusztus 16. – román nyelv és irodalom, augusztus 17. – a szaknak megfelelő kötelező tantárgy, augusztus 18. – a szaknak megfelelő választott tantárgy, augusztus 21 – anyanyelv és irodalom. A nyelvi és digitális készségek értékelésének a középiskolai osztályzatokkal való megfeleltetése augusztus 7-11. között megtörtént. A pótérettségi előzetes eredményeit augusztus 25-én legkésőbb 12 óráig teszik közzé. Az óvásokat aznap 18 óráig lehet benyújtani. A végleges vizsgaeredményeket az óvások elbírálása után, augusztus 29-én teszik közzé. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.16)

Több mint 8 millió tonna gabonát exportált idén Ukrajna a konstancai kikötőn keresztül

Az év első hét hónapjában Ukrajna 8,1 millió tonna gabonát exportált a konstancai kikötőn keresztül, írja az economica.net. A kikötő parancsnokság tájékoztatása szerint a kivitel üteme érezhetően lassult azóta, hogy Oroszország szisztematikusan elkezdte támadni az ukrajnai kikötők infrastruktúráját. Az év első hat hónapjában 7,5 millió tonna ukrán gabona fordult meg a konstancai kikötőben, júliusban azonban csak 600 ezer tonna. A romániai tengeri kikötő azt megelőzően is az ukrán mezőgazdasági termékek egyik fő útvonala volt, hogy Oroszország felmondta a fekete-tengeri gabonaalkut, ami a kereskedelmi hajók szabad forgalmát volt hivatott biztosítani. Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta Konstancán haladt át a háború sújtotta ország gabonaexportjának az egyharmada. Ez jelentős bevételt jelent a kikötő számára, ugyanakkor súlyos logisztikai problémákat okoz és torlódásokkal jár. Június közepe óta az orosz hadsereg rendszeresen támadja drónokkal és rakétákkal Ukrajna tengeri és dunai kereskedelmi kikötőit. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.16)

Andrei Demeny, RADOR