Costul unei cafele la bar scade la 70 de cenți (față de 1,20 euro), dacă respectivul client își aduce ceașca, lingurița și zahărul. Proprietarii barului ”Bottega del caffè” din regiunea Savona au decis să lanseze o inițiativă inedită pentru a reduce costul espresso-ului și a încuraja consumul din timpul verii, caracterizat mereu de creșteri de preț. ”Ideea s-a născut dintr-o glumă pe care a făcut-o tatăl meu”, explică Valentina Venturino, care administrează localul din piazza Italia, împreună cu părinții săi, Elio și Marina. „Dintr-o discuţie la nivel familial, a ieşit ceva mai mult, un proiect de promovare a economisirii şi a respectului pentru mediu. Așa că am decis să lansăm foarte serios o nouă inițiativă pentru a reduce costul cafelei şi ni s-a părut o idee bună să amortizam creșterile de preț legate de creșterea materiilor prime, fără a renunța însă la plăcerea unei cafele de bună calitate, sau a unui mic dejun la bar”. Pe hârtie, proiectul face cu ochiul și ecologiştilor: ”Aducând cana de acasă, reducem consumul de energie electrică și consumul de apă în mașina de spălat vase”. Propunerea, făcută vineri, dar care va prinde viață săptămâna viitoare (barul este închis duminica), a suscitat imediat curiozitatea clienților, iar unii s-au gândit imediat să se pregătească, punând în rucsăcelul de luni, alături de telefonul mobil și noul kit ”do-it-yourself” alcătuit din cană, lingură și zahăr.
(https://www.lastampa.it/savona/2023/08/12/news/millesimo_caffe_al_bar_a_70_centesimi_se_il_cliente_si_porta_da_casa_tazzina_zucchero_e_cucchiaino-12993428/?ref=LSHA-BH-P5-S4-T1)/cpaunel/ddaniela