Ötzi avea pielea închisă la culoare, suferea de calviție și avea strămoși originari din Anatolia, indică noua analiză a ADN-ului mumiei ghețurilor, efectuată la zece ani de la obținerea hărții genomului său și bazată pe tehnici mai moderne și care oferă informații mult mai detaliate.
Cercetătorii de la Institutul german „Max Planck” pentru Antropologie Evolutivă și de la Centrul de Cercetare EURAC din Bolzano au testat ADN-ul lui Ötzi, iar rezultatele sunt publicate în revista „Cell Genomics”.
Noile date redesenează înfățișarea bărbatului din Similaun, punând în discuție reprezentarea sa mai răspândită, cu părul lung și des. În schimb, ADN-ul indică faptul că, la momentul morții sale, Ötzi aproape sigur nu mai avea păr lung și des, ci o calviție avansată. „Acesta este un rezultat relativ clar și ar putea explica, de asemenea, de ce nu a fost găsit practic niciun fir de păr pe mumie”, observă antropologul EURAC Research Albert Zink, coautor al studiului împreună cu Johannes Krause, șeful Departamentului de Arheogenetică al Institutului „Max Planck” pentru antropologie evoluționistă din Leipzig.
Moștenirea genetică a „Omului Ghețurilor” arată, de asemenea, o predispoziție la obezitate și la diabet de tip 2. Apoi, pielea lui era mai închisă la culoare decât cea de tip mediteranean-european, ipotizată până acum. „Este cea mai închisă nuanță a pielii care a fost găsită în descoperirile europene contemporane la Ötzi”, mai spune Zink. „Până acum se credea că pielea mumiei s-a închis în timpul șederii în gheață, dar – continuă el – probabil ceea ce vedem acum este în mare parte culoarea originală a pielii lui Ötzi. Cunoașterea acestui lucru este evident importantă și pentru conservarea sa”.
Mai mult, spre deosebire de ceea ce a apărut acum zece ani, noua analiză a ADN-ului lui Ötzi nu a găsit nicio urmă de legături cu ciobanii de stepă, care au sosit din Europa de Est acum aproximativ 4.900 de ani. Aceste date sunt, de fapt, rezultatul unei contaminări a probei genetice analizate cu ADN modern. În schimb, noua analiză indică faptul că caracteristicile comune cu primii cultivatori imigranți din Anatolia sunt neobișnuit de mari, în comparație cu cele observate de contemporanii omului din Similaun, iar noile date sugerează că Ötzi aparținea unei populații alpine relativ izolate, cu puține contacte cu alte grupuri europene.
„Am fost foarte surprinși să nu găsim urme de ciobani de stepă est-europeni în noul genom secvențiat, iar proporția genelor de vânători-culegători este, de asemenea, foarte scăzută. Din punct de vedere genetic, se pare că strămoșii lui Ötzi provin direct din Anatolia”, observă Krause. (www.ansa.it – 17 august 2023)/oavram