de Răzvan Moceanu

Luni, 21 august, se împlinesc 85 de ani de la naşterea cântăreţului şi compozitorului american de muzică country Kenny Rogers, cu o carieră remarcabilă, de peste şase decenii.


Kenneth Donald Rogers s-a născut la 21 august 1938, în Houston, Texas, fiind cel de-al patrulea din cei opt copii ai lui Lucille Lois (născută Hester; 1910 – 1991), soră medicală, și al lui Edward Floyd Rogers (1904 – 1975), de meserie tâmplar.

A fost primul membru al familiei sale care a absolvit liceul.

Încă din anii de liceu a dezvoltat o pasiune aparte pentru muzică, când şi-a cumpărat o chitară şi a început să cânte cu grupul Scholars. După ce a înregistrat, cu trupa, câteva succese, în anul 1958, Kenny Rogers a înregistrat singur piesa „That Crazy Feeling”.

Au urmat câţiva ani petrecuţi la chitară bas alături de grupul de jazz Bobby Doyle Trio, iar în 1966 a trecut la genul folk-pop, alăturându-se trupei New Christy Minstrels, pentru doar un an.

A format apoi grupul First Edition, care a interpretat o combinaţie de folk, rock şi country. Grupul va lansa hitul „Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)”. Trupa va deveni cunoscută sub numele Kenny Rogers and the First Edition şi a lansat hituri ca „Ruby, Don’t Take Your Love to Town”.

În anul 1974, Kenny Rogers a părăsit grupul pentru a cânta solo din nou, concentrându-se pe stilul country, iar melodia „Love Lifted Me” a devenit primul său hit solo intrat în top 20 în anul 1975.

În 1977, Rogers a ajuns pe locul cinci în topuri cu balada country „Lucille”, apoi a primit primul premiu Grammy la categoria Best Male Country Vocal Performance.

În 1978, Rogers a lansat „The Gambler”, piesă devenită hit, care i-a adus al doilea premiu Grammy.

Tot în anul 1978, a scris cartea „Making It With Music: Kenny Rogers’ Guide to the Music Business”.

După ce a înregistrat balada „She Believes in Me”, în 1979, a lansat alte piese care au devenit mari succese.

Kenny Rogers a înregistrat o serie de hituri cu legenda muzicii country Dottie West, printre care „Every Time Two Fools Collide” (1978), „All I Ever Need Is You” (1979) sau „What Are We Doin’ In Love” (1981).

În anul 1981, Kenny Rogers a staţionat pe locul 1 în topurile pop timp de şase săptămâni, cu versiunea personală a piesei lui Lionel Richie „Lady”.

A colaborat cu nume mari ale muzicii precum Kim Carnes şi Sheena Easton, deopotrivă în proiecte muzicale country sau pop.

A fost distribuit şi în câteva filme, inspirate de cântecele sale, cum sunt „The Gambler” (1980) sau „Coward of the County” (1981), iar pe marele ecran, a interpretat rolul unui pilot de curse în comedia „Six Pack” (1982).

În 1983, Rogers a înregistrat unul dintre cele mai mari hituri sale: un duet cu Dolly Parton numit „Islands in the Stream”, o piesă scrisă de Bee Gees, care a cucerit rapid topurile muzicale atât country, cât şi pop. Rogers şi Parton au câştigat Academy of Country Music Award la categoria Single of the Year.

Kenny a continuat să cânte muzică country, printre hiturile care au urmat fiind duetul cu Ronnie Milsap „Make No Mistake, She’s Mine”, care i-a propulsat spre câştigarea, în 1988, a unui premiu Grammy pentru Cel mai bun duo country.

O altă pasiune a lui Kenny Rogers a fost fotografia, imaginile pe care le-a surprins în timp ce a călătorit prin ţară fiind publicate în anul 1986 în „Kenny Roger’s America”. În 1987, a publicat o altă colecţie de fotografii, intitulată „Your Friends and Mine”.

A jucat în filmul „Christmas in America” (1990), în 1991, a deschis propriul restaurant – „Kenny Rogers Roasters”, iar în 1994, va fi distribuit în filmul „MacShayne: Winner Takes All”.

A fost invitat la Casa Albă în programul special dedicat lui Hillary Clinton, A Day in the Life of Country Music (1993).

În 1998, Rogers a vândut restaurantul şi a înfiinţat propria casă de discuri, Dreamcatcher Entertainment.

În martie 1999, a fost distins cu prestigiosul premiu Diamond Record Association of America, care celebrează vânzările a peste 10 milioane de albume, pentru albumul său „Greatest Hits”.

Tot în 1999, va lansa albumul „She Rides Wild Horses”, două din piesele de pe acesta intrând în topurile muzicale – „The Greatest” şi „Buy Me a Rose”.

În anul 2009, a sărbătorit 50 de ani de carieră prin turneul „Kenny Rogers: The First 50 Years, a musical retrospective”, iar în 2011, a lansat un album de muzică gospel, „The Love Of God”, care cuprinde 12 piese pe care le ştia din copilărie, când mergea cu familia la biserică.

De-a lungul anilor, Kenny Rogers a primit numeroase premii, iar în 2013 a intrat în Country Music Hall of Fame. La Premiile CMA a primit premiul Lifetime Achievement Willie Nelson.

În 2015 realizează un turneu gigant, care străbate Africa de Sud şi America, iar în 2017 anunţa că va începe turneul său de adio în SUA, „The Gambler’s Last Deal”, care cuprindea în total 18 concerte. Din nefericire, în aprilie 2018 a anulat restul concertelor din acest turneu din cauza unor probleme de sănătate, după ce medicii l-au sfătuit să renunţe la spectacole.

Rogers a lansat peste 65 de albume, care au fost vândute în peste 120 de milioane de copii întreaga lume.

Kenny a fost căsătorit de cinci ori: cu Janice Gordon (15 mai 1958 – aprilie 1960), cu care a avut un copil, cu Jean Rogers (octombrie 1960 – 1963), cu Margo Anderson (octombrie 1964 – 1976), cu care a avut un copil, cu Marianne Gordon, (1 octombrie 1977 – 1993), cu care a avut un copil şi cu Wanda Miller, din 1 iunie 1997, cu care a avut doi copii.

(Photo by Rich Fury / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

A murit la 20 martie 2020, la vârsta de 81 de ani, în Sandy Springs, Georgia.

În octombrie 2022, vestimentaţie şi cizme de cowboy, fotografii din perioada liceului, plachete şi premii, două automobile şi partitura originală a hitului global din 1985 ”We Are the World”, toate aflate în proprietatea regretatului cântăreţ american de country Kenny Rogers, au fost scoase la licitaţie.

Patru documente înrămate cu partitura melodiei ”We Are the World” s-au vândut pentru suma de 156.250 de dolari. Melodia, compusă de Lionel Richie şi Michael Jackson şi produsă de Quincy Jones, la care Rogers a colaborat alături de vedete precum Tina Turner, Bruce Springsteen şi Cyndi Lauper, a colectat peste 50 de milioane de dolari destinaţi unui fond pentru combaterea foametei în Africa.

Partitura este totodată specială întrucât include semnăturile mai multor vedete care au colaborat la melodie, în unele cazuri însoţite de dedicaţii speciale pentru Rogers.