Revista presei internaționale, 24 august 2023

„India este pe lună!” Anunțul îi aparține șefului agenției spațiale indiene, citat de ziarul american The Wall Street Journal. Același ziar nu uită să precizeze că, ieri (miercuri, 23 august), „nava spațială Chandrayaan 3 a aterizat pe Lună la doar câteva zile după ce o sondă ruseaască se prăbușise în același loc”. Desigur, este vorba despre un eveniment important și, citat de același ziar, „premierul indian Narendra Modi, aflat acum în Africa de Sud, unde participă la summitul BRICS, a dorit să spună că aselenizarea indiană este o realizare care aparține întregii omeniri”. După cum era de așteptat, și presa indiană se arată deosebit de entuziastă: cotidianul indian Economic Times subliniază că, „în urma acestui eveniment, India s-a alăturat Statelor Unite, Chinei și fostei Uniuni Sovietice, devenind astfel cea de-a patra țară care își anunță prezența pe Lună”. Un alt ziar indian, The Times of India, merge chiar mai departe și se întreabă: „Următoarea escală, pe Marte?” Potrivit aceluiași ziar, „India a câștigat cursa pentru Polul Sud al Lunii, cel mai dificil de atins, și se întreabă dacă nu cumva evenimentul ar putea fi o poartă deschisă spre așa-zisa Planetă Roșie”.

Așadar, acest succes indian s-a aflat în prim planul presei internaționale, dar asta nu înseamnă că alte evenimente importante ar fi fost cumva neglijate.

Rusia rămâne în atenția ziarelor străine, și nu doar din cauza războiului din Ucraina. Din ziarul american The New York Times aflăm că „generalul rus Evgheni Surovikin, comandantul forțelor aeriene rusești, totodată un apropiat al șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost eliberat din funcție, în locul lui fiind numit generalul colonel Viktor Afzalov”. „Surovikin a fost eliberat din funcție urmând să fie transferat pe un alt post. El se află acum într-un scurt concediu”, a dorit să prcizeze agenția RIA Novosti, citată de același ziar.

Răsfoind ziarele rusești, aflăm multe lucruri interesante. De exemplu, ziarul Pravda anunță că „Grupul Wagner a început deja să își îndeplinească noile sarcini stabilite de Moscova în privința Africii – un demers care”, potrivit aceluiași ziar, „ar spori gloria Rusiei pe toate continentele”.

Cât despre șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, informațiile se arată tot mai contradictorii. dacă, potrivit presei ruse și nu numai, „Prigojin s-ar afla în Africa”, din ziarul britanic Financial Times aflăm că același „Prigojin s-ar fi aflat la bordul unui avion prăbușit pe ruta Moscova – Sankt Petersburg”..

Pentru exactitate, am preluat și noi anunțul oficial al agenției TASS: „Agenția Federală a Transporturilor Aeriene din Rusia (Rosaviația) a deschis o anchetă cu privire la prăbușirea unui avion Embraer, survenită miercuri, în regiunea Tver”. Potrivit aceleiași surse, „numele lui Evgheni Prigojin se afla pe lista pasagerilor de la bordul avionului prăbușt”.

Titlul unui articol din cotidianul italian Corriere della Sera este însă mai categoric „Prigojin, decedat la bordul unui avion aparținând gherilelor Wagner și prăbușit în Rusia”. „Mister în privința cauzelor dezastrului. O serie de surse de pe Telegram afirmă că suspecte ar fi forțele antiaeriene rusești”. Și tot Corriere della Sera afirmă că, ieri (23 august), “ipoteza era susținută mai ales de un cont numit ‚Zona cenușie’, aparținând gherilelor Wagner”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)

 

RADOR, 24 august