2023. augusztus 25.

Ma kezdődik a 42. Mamaia Országos Könnyűzenei Fesztivál

A rendezvénysorozat tizenegy év szünet után folytatódik ismét. A fesztivál három estéjén több mint húsz művész és nyolc romániai élvonalbeli zenekar ad elő a mamaiai „Piațeta Perla” színpadán. Az esemény hagyományos partnere, a Román Televízió (TVR) minden este 19 órától élőben közvetíti a TVR 2 csatornán. Az közszolgálati rádió tudósítója, Sorin Cealera további részletekkel szolgál.
Riporter: Az ország egyik legrangosabb és legnépszerűbb zenei fesztiválja a jubileumi kiadással tér vissza ugyanis épp hatvan évvel ezelőtt indult útjára. Az először 1963-ban megrendezett Mamaia Országos Könnyűzenei Fesztivál az 1980-as években szünetet tartott, majd újraindult, és a nyár egyik legnépszerűbb rendezvényévé vált egészen 2012-ig, amikor is megszűnt. A szervezők most arra vállalkoztak, hogy folytatják a román zenei élet emblematikus fesztiváljának hagyományát, amely a három nap alatt olyan összetéveszthetetlen hangokat hoz össze, amelyek románok egész generációit örvendeztették meg: Corina Chiriac, Gabriel Cotabiță, Carmen Trandafir, Aurelian Temișan vagy Narcisa Suciu, de hazánk legkedveltebb zenekarai is fellépnek: Holograf, Direcția 5, Pro Consul, Cargo vagy Voltaj. (Radio România Actualităţi)

Börtön vár a kábítószeres gázolóra

A Május 2 tengerparti településen történt tragédia elkövetője, aki kábítószer hatása alatt ült volán mögé, és két halálos áldozatot követelő balesetet okozott, nem fogja megúszni a börtönt – írta egy közösségi portálon Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor, volt igazságügyi miniszter. Bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy hónapja hatályos az úgynevezett Anastasia-törvény, amelyet ő kezdeményezett a parlamentben, és a jogszabály szerint börtönbüntetést kell kiszabni azokra a drogos, ittas vagy jogosítvány nélküli sofőrökre, akik halálos balesetet okoznak. A szenátor szerint más megelőző intézkedésekre is szükség van, például arra, hogy hosszú időre eltiltják a vezetéstől azokat, akik halálos balesetet követnek el, függetlenül annak okától, vagy bevonják a jogosítványt azoktól, akik kábítószer hatása alatt vezetnek, függetlenül attól, hogy közúti balesetet követtek-e el vagy sem. (Radio România Actualităţi)

Natalia Intoterro családügyi miniszter tegnap súlyos büntetést kért a botoşani-i szülészeti kórház ápolóira, akik felelősek egy 25 éves lány haláláért, akit órákig orvosi ellátás nélkül hagytak

Hangsúlyozta, hogy bízik a nyomozó szervekben, hozzátéve, hogy az ilyen cselekményekért drasztikus szankciókat kell alkalmazni, amelyek akár a szabadságvesztésig is elmehetnek.
A szóban forgó ügy továbbra is felháborítja a közvéleményt. Az emberek több napon át tüntettek a botoșani-i szülészeti kórház előtt, szerda este pedig megrongálták annak az orvosnak a magánrendelőjét, aki a fiatal terhes nő halálakor szolgálatban volt. Az ablakokat betörték, és a „Nincs levegőm. Alexandra.” feliratot hagyták a helyszínen. A rendőrség büntetőeljárást indított, az ügyben érintett orvosokat pedig meghallgatták az ügyészek. (Radio România Actualităţi)

Nő a tanárok fizetése

A kormány a csütörtöki kabinetülésen elfogadta azt a Sürgősségi kormányrendeletet, amelynek alapján a jövő hónaptól emelik az oktatásban dolgozók bérét. A pénzt az oktatási minisztérium az év első, jövő hónapban esedékes költségvetési kiigazításában kapja meg. A közszolgálati rádió szerkesztője, Andrei Șerban által idézett kormányzati források szerint az idei második költségvetési kiigazítás novemberben lehet. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR