Viața filosofului John Locke

 

Autor: Alexandru Balaci

 

Context

 

John Locke s-a născut pe data de 29 august 1632, la Wrington, Somerset, Anglia. A rămas cunoscut pentru lucrările sale care au influențat curentul politic al liberalismului, în timpul absolutismului european. Scrierile lui Locke au influențat și elaborarea  Constituției Statelor Unite ale Americii.
Poziționarea sa filosofică a fost inspirată de Robert Boyle și de Sir Isaac Newton. În latura politică, el a militat pentru instituirea unui „contract social” între guvernați și guvernanți, alături de toleranța față de alte culte. În timpul Războiului de Independență  din Statele Unite, lucrurile pentru care Locke milita au fost stipulate în interiorul Declarației de Independență din 1776.

Primii ani

 

Familia lui Locke a simpatizat puritanismul, însă nu s-a convertit, rămânând la biserica din Londra, lucru care i-a influențat gândirea lui Locke. În timpul Războiului civil din Anglia, 1642-1651,  dintre  Carol I și Oliver Cromwell . Locke avea vârsta de 10 ani. Tatăl său era căpitan în armata lui Cromwell.  Datorită acestui lucru, Locke nu a fost de acord niciodată ca un monarh să aibă dreptul divin de a conduce.

După anul 1646, tatăl lui Locke a reușit să obțină un loc pentru fiul său la școala din Westminster. Această instituție a fost partizana lui Cromwell, în timp ce Richard Busby, decanul, a fost de partea monarhiei. Locke a fost instruit de Busby timp de patru ani, însă în 1649,Busby a fost decapitat de trupele lui Cromwell. În cadrul școlii din Westminster, Locke a studiat greacă, arabă, latină, matematică și geografie. Datorită notelor sale, a fost ales  „King s scholar” , o poziție primită de persoanele cu merite deosebite. Astfel, el a putut să achiziționeze texte în greaca veche și latină.  Chiar dacă Locke a fost un elev bun la învățătură, lui  nu i-a plăcut viața școlară, din pricina pedepselor corporale aplicate pe criterii disciplinare. Ulterior, în interiorul lucrării „Some Thoughts Concerning Education”, el a argumentat superioritatea învățământului privat, în fața celui de stat. La vârsta de 20 de ani, în 1652, Locke s-a înscris la cursurile Universității de Teologie din cadrul Universității Oxford, care era controlată de susținătorii lui Cromwell.
Lecturile pe care a fost nevoit să le parcurgă nu l-au impresionat pe Locke, întrucât sistemul de învățământ era după model medieval și se concentra pe opera lui Aristotel, în special logica acestuia. Autori precum Francis Bacon sau René Descartes au fost interziși în interiorul universităților, însă Locke a reușit să obține scrierile acestora. A finalizat cursurile cu un examen de licență, în 1656.

 

 

Restaurarea monarhiei

 

În 1660 a fost restaurată monarhia britanică, lucru care determinat mulți colaboratori de-ai lui Locke să se întoarcă la Londra, unde au înființat  o societate pentru dezvoltarea cercetărilor științifice. În prima sa lucrare „Two Tracts on Government”, elaborată în 1660, dar publicată abia în 1967, Locke a apărat pozițiile conservatoare pentru a menține o stabilitate la nivel politic. Guvernul, conform lui Locke, poate interveni în chestiunile religioase, dacă nu afectează existența creștinismului.

Ulterior, Locke a fost numit cenzor senior, în 1663, în cadrul Universității de Teologie, unde a avut misiunea de superviza studiile și disciplina studenților.  Datorită acestei experiențe, Locke a elaborat „Essays on the Law of Nature”  care a fost publicată abia în 1954. Această lucrare a constituit un debut al opiniilor sale legate de filosofia generală. În 1666, Locke a făcut cunoștință cu Anthony Ashley Cooper, care a fost impresionat de calitățile iar în 1667, i-a oferit postul de fizician personal, întrucât Ashley Cooper a fost o persoană extrem de influentă și puternică la nivel politic.  Cooper a militat pentru monarhia constituțională și libertate civilă. În această perioadă, Locke a realizat mai multe lucrări referitoare la protestantism, care au fost utilizate, probabil, de Cooper, în Parlamentul britanic. Locke a fost implicat și în intervenția chirurgială asupra ficatului lui Cooper, cuprins de o tumoră.  Intervenția presupus inserția unui tub care să ajute la scurge lichidului care se acumula. Prin această procedură, Cooper a putut să evită dureri foarte mari pentru o perioadă de timp.
În 1668, Locke a devenit bursier a Societății Regale Britanice, o organizație care încuraja progresul științific. Studiază medicina, alături de Thomas Sydenham, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni al acelor vremuri. Alături de aceste studii, el realizează „An Essay Concerning Human Understanding” prin care susține că mintea umană nu este capabilă să accepte anumite întrebări care ar induce progresul.

 

Exilul

În 1672, Ashley Cooper a fost avansat la postul de „lord chancellor”, dar a fost ulterior destituit, întrucât și-a pierdut utilitatea în ochii regelui Carol al II-lea al Angliei. Acest lucru l-a determinat pe Locke să plece în 1675 , în Franța.  În acest timp, și ia diploma în medicină. Între 1675 și 1679, Locke a locuit la Paris, unde a cunoscut multe persoane, intrând astfel în cercurile protestanților.  Cercetarea sa a fost marcată de scrierile filosofilor catolici francezi.  În momentul în care Locke s-a întors în Anglia, Cooper a fost eliberat din închisoare, unde a stat până în 1678. A fost reabilitat însă nu l-a mai susținut pe regele Carol al II-lea, întrucât atât în parlament cât și în țară domnea neliniștea. Fratele lui Carol, James, trebuia să-i succeada  la tron, însă problema era confesiunea sa, romano-catolică. Deși Parlamentul a dat o lege prin care să fie excluși de pe linia succesorală cei care nu au religia bisericii engleze, James a fost înscăunat cu ajutor unui complot asupra lui Carol. Acesta a fost asasinat iar James a preluat tronul.

Sub domnia lui James, Cooper a devenit conciliatorul între rege și parlament, când au intrat în conflict. În 1681, acesta nu a reușit să găsească o soluție și a fost demis și arestat. În urma procesului,  Cooper a fost acuzat de trădare, însă a fugit în Olanda, un an mai tâziu, unde a murit în 1683. Locke a făcut și el același lucru în 1683. A rămas în Olanda până după înlăturarea lui James în timpul revoluției din 1688-1689. În 1689 a revenit în țară, unde s-a implicat în politică.I s-a oferit postul de diplomat, însă a refuzat, din pricina problemelor de sănătate ale acestuia. După multe chinuri, el s-a stins în anul 1704 și a fost înmormântat la biserca din  High Laver.

 

 

 

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/John-Locke/Other-works

https://www.history.com/topics/european-history/john-locke

http://www.let.rug.nl/usa/biographies/john-locke/

https:// iep.utm.edu/locke/

 

Articole

Simon, Walter M. “John Locke: Philosophy and Political Theory.” The American Political Science Review 45, no. 2 (1951): 386–99. https://doi.org/10.2307/1951467.