Autor: Alexandru Balaci
Se împlinesc 60 de ani (1963) de când devenea operaţional „telefonul roşu” între Moscova şi Washington. Uniunea Sovietică şi Statele Unite au decis, la 20 iunie acelaşi an, stabilirea unei linii directe de comunicaţii între Kremlin şi Casa Albă, pentru a preveni riscurile declanşării accidentale a unui război nuclear (nevoia unei astfel de linii directe a apărut în urma „crizei rachetelor din Cuba”, din octombrie 1962, când cele două super-puteri ale „Războiului rece” au fost la un pas de a declanşa un război nuclear).
Stabilirea unui mijloc de comunicare
La acele vremuri, între state era mult mai greu de realizat decât în prezent. Pe fundalul Războiului Rece și pentru a nu se strecura neînțelegeri din cauza lipsei de informații, SUA și Uniunea Sovietică de atunci au înființat așa-numitului ”fir roșu” sau ”telefon roșu”. Pentru folosirea în timpul situaţiilor de urgenţă, guvernul SUA şi URSS au căzut de acord să stabilească, de îndată ce va fi posibil din punct de vedere tehnologic, un sistem de comunicare direct între cele două guverne, iar în acest fel au fost puse bazele pentru “Memorandumul înţelegerii” dintre cele mari puteri ale lumii. Acordul a fost semnat în iunie, 1963, şi a devenit operaţional în august.
Însă primele convorbiri au fost mesaje trimise nu telefonic, ci prin intermediul telegrafului. Primul mesaj a fost trimis de la Washington către Moscova şi este un text obişnuit care include toate literele alfabetului: “The quick brown fox jumped over the lazy dog’s back 1234567890”. Acest mesaj nu respecta asocierile inventate de Samuel Morse (inventatorul codului Morse), care combina semnale lungi şi scurte pentru a facilita folosirea telegrafului, dar testa astfel acurateţea sistemului prin folosirea tuturor cifrelor arabe şi literelor alfabetului englez. Conform celor de la New York Times, răspunsul a venit înapoi în limba rusă, dar n-a fost înteles de americani. Sistemul a fost îmbunătăţit pe parcurs penru a deveni cu adevărat funcţional.
Tehnica a evoluat de-a lungul timpului, ajungându-se de la cablul telegrafic transatlantic la reţeaua IT care face legătura astăzi între cele două puteri. Începând cu 2008, legătura între SUA şi Rusia se face prin email securizat. „Linia roșie” dintre Washington și Moscova a fost folosită de mai multe ori în ultima jumătate de secol, inclusiv în timpul invaziei sovietice în Afganistan și în timpul Razboiului de Șase Zile din Orientul Mijlociu.
Bibliografie
Calendar Rador
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25818372-telefonul-rosu-intre-washington-moscova-incins-din-nou.htm