Autor: Alexandru Balaci
La 31 august în anul 12, d.H, s-a născut împăratul roman Caligula (Caius Julius Caesar Germanicus), proverbial pentru cruzimea şi extravaganţa hotărârilor sale.
Copil și tânăr, viață zbuciumată
Caligula era fiul unui general roman iubit și prețuit, Germanicus Claudianus, care l-a crescut departe de tentaţiile curților senatoriale romane, printre legionarii săi. De la aceștia primise și porecla de Caligula (Cizmuliță), pentru că, la vârsta de 3 ani tatăl său l-a îmbrăcat pe tânărul Gaius, adevăratul nume al lui Caligula, într-o uniformă de soldat în miniatură, inclusiv cu ghete și armură. Mama sa era Agrippina, nepoata împăratului Augustus.
Înainte să moară, Augustus îl numeşte succesor pe Tiberius şi îl obligă să-l adopte pe Germanicus (tatăl lui Caligula). La puţin timp după moartea lui Augustus, Germanicus este trimis în provinciile estice unde şi el moare. Acesta este momentul în care Agrippina, mama lui Caligula, îl învinuieşte public pe Tiberius pentru moartea soţului ei. Ca răspuns, Tiberius o închide, iar aceasta moare de foame. Apoi îi închide şi pe cei doi fraţi mai mari ai lui Caligula, care, în cele din urmă, mor în închisoare. Caligula este cruţat şi trimis să trăiascǎ cu străbunica lui, Livia. După 17 ani, Caligula este adoptat de către Tiberius, presupusul asasin al tatălui sǎu. Pentru că fost nevoit să-şi ascundă ura şi să-i arate respect lui Tiberius, mulți istorici consideră că situaţia l-a traumatizat în aşa măsură, încât a trebuit să-şi verse ura pe cei din jur.
Caligula avea vârsta de 18 ani în momentul în care a fost chemat de împăratul Tiberius să locuiască alături de el, în Capri. Și-a ras pentru prima oară barba și a devenit un bărbat în adevăratul sens al cuvântului.
Încă de când a ajuns acolo, dușmanii unchiului său au încercat să-l convingă să să-i ia locul acestuia, însă fără succes. Fiul lui Germanicus nu era interesat de viața politică și puterea care venea odată cu aceasta, iar apropiații săi spuneau despre el că este o fire foarte indiferentă la ceea ce se întâmplă în jurul său, numindu-l „un stăpân oribil”. Germenii cruzimii se începeau să răsară. Caligula nu putea să-și ascundă plăcerea cu care privea execuțiile și torturile, iar noaptea se camufla și frecventa bordelurile din regiunea sa. Împăratul a murit în anul 37 d.Hr., iar decesul său a adus multă bucurie în rândul supușilor săi, căci credeau că acela a fost sfârșitul unei perioade foarte dificile pentru romanii de pretutindeni. Nu bănuiau însă ce va urma.
Caligula devine împărat al Imperiului Roman, spre bucuria și mai apoi groaza supușilor săi
Și-a început scurta domnie la doar 25 de ani. Este descris de sursele vremii ca un conducător nobil și moderat în primele șase luni ale domniei. Primele măsuri luate păreau să confirme așteptările tuturor: reducerea impozitelor, mărirea soldelor legionarilor, interzicerea „les majestăţii”, reinstaurarea jocurilor publice, iertarea tuturor celor acuzaţi de această crimă sau încercarea de a institui dreptul de vot tuturor cetăţenilor romani.
După primele 6 luni, împăratul s-a îmbolnăvit și a rămas izolat la pat. Supușii săi au fost foarte îngrijorați de starea sa de sănătate, așa că s-au rugat zi și noapte pentru ca conducătorul lor să-și revină. Miracolul s-a întâmplat, iar în cele din urmă fiul lui Germanicus și-a revenit, însă nu mai era același de dinainte. Se pare că boala l-a afectat foarte puternic, mai ales în ceea ce privește sănătatea sa mintală. Nebunia a pus stăpânire pe el, iar puterea pe care o deținea a devenit arma lui principală.A început să se descotorosească de cei pe care îi vedea ca pericol, prin uciderea sau exilarea lor. Printre primii executați a fost vărul său, Gemellus. Unii spun că s-a sinucis, deși indiciile lui Suetonius arata ca de fapt, Caligula l-a otrăvit. Nimeni nu mai era în siguranţă.
Senatorii, nobilii, actorii sau oamenii simpli erau ridicaţi în toiul nopţii de gărzile pretoriene şi torturaţi cumplit înainte de a fi ucişi. Crimele au continuat chiar și cu oameni din familia sa. Până și între soldații legiunilor vedea conspiratori. De exemplu, când vizita o legiune staționată pe Rin, a decis decimarea ei de îndată, pe motiv că soldații se răzvrătiseră împotriva tatălui său, Germanicus, cu 24 de ani înainte.
Unele surse consemnează că organiza orgii sexuale pe un pod din portul Napoli, la lumina torţelor aprinse. Perversiunile sexuale pe placul lui Caligula deveneau însă din ce în ce mai bolnave. Capitoliul a fost transformat într-o casă de toleranţă plină cu dame de companie, multe din acestea fiind soţiile şi fiicele nobililor ucişi în mod barbar de împărat. Cruzimea lui Caligula lua amploare, el violându-şi în public chiar şi surorile, Iulia Agrippina, Iulia Drusilla şi Iulia Livilla, uneori chiar pe mesele pline cu mâncare, în faţa invitaţilor. Nimeni nu avea curajul să i se opună. După ce şi-a umilit soţia plimbând-o goală în faţa soldaţilor, a exilat-o şi s-a autoproclamat zeu, cerând ca toată lumea, de la senatori, la gărzi, oaspeţi şi mulţime, să i se adreseze cu „Divinitate”. Trebuie menționat însă că istoricii nu se înțeleg în privința acestor aspecte. Unii susțin că aceste povestiri sunt doar exagerări. Suetonius a fost primul care a susţinut că împăratul ar fi comis incest cu surorile sale. Istoricul roman adăuga că acestea aveau loc chiar în timpul banchetelor, iar invitaţii şi soţia sa se adunau în jurul lor şi priveau. Dar toate acestea sunt scrise de către Suetonius la 80 de ani după asasinarea lui Caligula de către Garda Pretoriană.
Cronicarii anteriori, care chiar au trăit în vremea lui Caligula, mai ales Seneca şi Philo, nu menţionau nimic despre un astfel de comportament, asta în ciuda criticilor aspre la adresa împăratului. Chiar şi Tacitus, care în lungul său discurs o acuza pe sora împăratului, Agrippina (soţia împăratului Claudius), de incest cu fiul ei, nu face nici o menţiune despre un posibil incest cu fratele ei. După doar doi ani de domnie, Roma avea mari dificultăți financiare din pricina bancheturilor extravagante ale împăratului, chiar şi averile confiscate ale victimelor sângerosului personaj devenind insuficiente pentru nevoia sa de lux.
Deși în urma a sa au rămas câteva construcții importante în Roma antică, este greu de considerat că împăratul Caligula ar fi avut un plan bine definit în acest sens, chiar dacă a ordonat ridicarea a noi locuințe de lux pentru sine, lărgirea unor porturi și construirea a două noi apeducte din Roma: Claudia Aqua și Anio Novus.
Caligula îşi investeşte calul senator cu drepturi depline
Caligula a avut un cal favorit, pe nume Incitatus, unul dintre caii celebri ai istoriei mondiale. Se spune că, pentru acest cal, împăratul a comandat construirea unei case de marmură, iesle din fildeș și bijuterii speciale. Calul avea nu mai puțin de 18 îngrijitori și era invitat special la cină unde primea ovăz amestecat cu pulbere de aur.
Caligula i-a găsit lui Incitatus o parteneră, o iapă pe nume Penelopa. Și pentru că intrase în conflict cu Senatul, ca un gest de răzbunare, și-a numit calul senator. Astfel că Incitatus a devenit senator al Imperiului Roman, cu toate drepturile aferente. Urma să fie și consul, dar Caligula a fost asasinat și rangurile oficiale ale lui Incitatus au fost anulate. După moartea lui Caligula, nimeni nu s-a răzbunat pe nevinovatul Incitatus. Însă i-a fost anulat statutul de senator. Căluțul a fost rănit la picior într-o cursă și a fost sacrificat ulterior. În schimb, Penelopa a fost folosită în război de împăratul Claudius.
Ucis de garda pretoriană
Sfârșitul lui Caligula era previzibil. Aristocrația își dorea eliminarea lui, senatorii la fel, până și oamenii simpli se săturasera de nebuniile sale. În 24 ianuarie 41 d.Hr., Caligula este înjunghiat în timp ce vorbea unei trupe de actori despre arta dramatică. Aproape 30 de senatori şi membri ai gărzii pretoriene, în frunte cu comandantul acesteia, comiteau omuciderea cu pumnalele celui care avea să fie cunoscut apoi drept cel mai infam lider al Romei. Trecuseră doar patru ani de când acesta fusese numit împărat.
Claudius, frate mai tânăr al generalului Gemanicus, a fost numit împărat.
Bibliografie
Calendar Rador
O altă faţă a împăratului roman Caligula, considerat cel mai diabolic, incestuos şi nebun conducător
https://herghelie.ro/incitatus/