Revista presei internaționale – 5 septembrie

Ucraina are un nou ministru al Apărării, scrie Le Figaro. „Rustem Umerov l-a înlocuit pe Oleksii Reznikov, care a trecut prin mai mult de 550 de zile de război”. „Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și noi moduri de a interacționa cu armata, cât şi cu societatea civilă mai pe larg”, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Rustem Umerov „este un deputat și un oficial proeminent al comunității tătarilor din Crimeea şi a reprezentat Kievul în negocieri sensibile cu Moscova. Și-a început activitatea în industria telecomunicațiilor în 2004 și este deputat din 2019. În parlament, a fost copreședinte al Platformei Crimeea, care a coordonat eforturile diplomatice internaționale pentru a inversa anexarea peninsulei de către Rusia în 2014. Timp de mulți ani, el a fost un consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev”. Soarta fostului ministru Oleksii Reznikov a fost subiectul a numeroase speculații, pe măsură ce, la nivelul ministerului, au ieșit la lumină o serie de nereguli financiare, iar guvernul a deschis o serie de anchete pe tema corupției la nivelul oficialităților, comentează The New York Times. „Decizia de înlocuire a lui Reznikov survine într-un moment în care Ucraina se află în toiul unei importante contraofensive, recucerindu-și treptat teritoriul din sud și din est. Deși e membru al unui partid de opoziție, de la începutul războiului, Umerov, un fost bancher din sectorul investițiilor, a avut o serie de roluri importante în guvernul Zelenski. El a fost șeful delegației de negociatori ucraineni în cadrul Inițiativei vizând cerealele de la Marea Neagră, fiind totodată un mediator important și în privința schimburilor de prizonieri”.
Tancurile americane Abrams urmează să sosească în Ucraina, în timp ce Rusia retrage tancul T-14 din Ucraina, titrează publicația spaniolă La Razon. Statele Unite au promis că vor trimite 32 de unități din cel mai bun tanc de luptă american, care va integra muniție cu uraniu sărăcit. „Cel mai avansat tanc de luptă al Americii este acum gata să fie desfășurat în Ucraina după ce formarea și pregătirea primelor trupe ucrainene au fost finalizate în Germania. Pentagonul a promis că va trimite tancuri M1 Abrams în același timp cu guvernul german al lui Olaf Scholz, care a decis să trimită tancuri Leopard pentru a ajuta Kievul în contraofensiva sa de recuperare a teritoriului cucerit de Rusia în 18 luni de război. Statele Unite au refuzat să furnizeze tancurile sale M1A2 mai avansate, trimițând în schimb Ucrainei M1A1, o versiune mai veche de pe care oficialii spun că au fost eliminate tehnologiile sensibile. Deși armata americană păstrează stocuri mari de tancuri Abrams, recondiționarea și retrogradarea vehiculelor pentru export s-a dovedit a fi consumatoare de timp”.
Președintele Turciei se declară optimist că se va ajunge la un acord profitabil cu Rusia privind cerealele la Marea Neagră, notează publicația turcă Sabah, în urma întâlnirii președinților celor două țări. Recep Tayyip Erdoğan a precizat că, în curând, va fi făcut un important anunț cu privire la un acord care să permită navelor să treacă în siguranță prin Marea Neagră. Președintele Putin a afirmat că Moscova ar putea susține un acord privind exportul de cereale către șase state africane. Potrivit TASS, Vladimir Putin a reiterat faptul că Rusia va fi pregătită să revină la acordul privind cerealele la Marea Neagră odată ce toate prevederile relevante din acord vor fi îndeplinite.
Pe fondul unor declarații făcute de responsabili ucraineni, potrivit cărora România ar fi fost lovită de drone lansate de Rusia asupra portului dunărean ucrainean Izmail, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a infirmat această ipoteză. Potrivit Reuters, ministrul român a afirmat că „Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”. „Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”.
”Ce se întâmplă la conducerea Comisiei Europene, când îi expiră mandatul Ursulei von der Leyen?” se întreabă publicația spaniolă La Razon? „Pe măsură ce sfârșitul mandatului său se apropie, politiciana germană pare să-și dorească în continuare să fie varianta perfectă. Deși se presupune că vrea să candideze pentru a doua legislatură, încă nu şi-a anunțat intenţia. Această secretomanie a dat naștere și la speculații cu privire la viitorul ei într-o altă funcție, cum ar fi cea de succesor al lui Jens Stoltenberg ca secretar general al NATO, politicianul norvegian urmând să își părăsească funcția în octombrie 2024, cu excepția cazului în care va există o altă reînnoire a mandatului său”. Pe de altă parte, La Razon amitește că „Pe 13 septembrie, von der Leyen își va ține tradiționalul discurs privind starea Uniunii în parlamentul de la Strasbourg, când va schița prioritățile Comisiei Europene în următoarele luni și poate oferi câteva indicii despre viitorul său politic. În orice caz, lunile următoare vor fi marcate de sprijinul pentru Ucraina, dezbaterea privind extinderea cu noi membri și modificările din cadrul instituțional european, combaterea schimbărilor climatice, poziția față de China și reforma regulilor fiscale europene, înainte ca Pactul de stabilitate și creștere să intre din nou în vigoare în 2024, precum și modelul energetic european și sistemul de azil”.
China a confirmat că liderul său, Xi Jinping, nu va participa la summitul G20 din India de la acest sfârşit de săptămână. Analişti citați de BBC susţin că absenţa sa este semnificativă. China a transmis că premierul ţării, Li Qiang, va fi prezent la summit în locul preşedintelui. „Anunţul era deja aşteptat, iar preşedintele american Joe Biden a afirmat că este dezamăgit că nu va putea discuta cu liderul chinez. Cei doi s-au întâlnit în 2022, la summitul G20 din Bali. Nu este clar de ce preşedintele chinez nu va participa la această întrunire importantă a liderilor mondiali, dar relaţiile Chinei cu SUA şi cu alte ţări occidentale sunt tot mai instabile, în special pe tema războiului din Ucraina. Relaţiile Beijingului cu gazda summitului G20, India, sunt de asemenea într-un punct nefavorabil”, mai notează BBC.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)