Declaraţie a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la drona rusească identificată pe teritoriul României

Realizator: Nicoleta Turcu – Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu există nicio dovadă că resturile de dronă identificată pe teritoriul României ar reprezenta un atac rusesc asupra unui aliat NATO. El a discutat, azi, la Bruxelles, cu mai mulţi europarlamentari despre situaţia din Ucraina, după cum relatează corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Reporter: Jens Stoltenberg spune că efortul şi câştigul Ucrainei în faţa Rusiei nu trebuie minimalizat şi că NATO va livra Kievului tot ce este necesar şi posibil pentru a câştiga acest conflict. Celor care minimalizează spijinul NATO sau paşii făcuţi de ucraineni Jens Stoltenberg le spune că aceiaşi pesimişti, uneori chiar specialişti, au fost convinşi că Ucraina va ceda în câteva zile în faţa Rusiei, aşa că orice câştig al ofensivei Kievului este o înfrângere a Rusiei.
Jens Stoltenberg: Nimeni nu a spus că va fi uşor. Era clar că va fi o ofensivă grea. Nu cred că au mai fost atâtea mine lansate pe vreun front câte au pus ruşii şi chiar şi aşa ucrainenii fac progrese.
Reporter: Jens Stoltenberg spune că autorităţile române au informat ieri aliaţii despre resturile de dronă găsite pe teritoriul ţării, însă nu există nicio dovadă că ar fi o manevră intenţionată a Rusiei, ci doar un accident. Răpsunsul lui Jens Stoltenberg vine după ce europarlamentarul român Vlad Gheorghe îl întreba dacă nu ar trebui ca România şi NATO să facă mai mult pentru a preîntâmpina astfel de incidente.
Vlad Gheorghe: E o problemă severă faptul că într-o zonă de contact, cum este zona de graniţă cu Izmail, statul român trei zile n-a văzur o dronă, deşi a primit coordonate, rapoarte militare de la ucraineni, video şi foto.
Reporter: Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, aminteşte că Alianţa a mărit mai mult ca oricând prezenţa pe tot Flancul Est-European şi toate statele aliate sunt apărate prin noile planuri militare./lcoman/atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 septembrie)