„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Mihai – Aproape trei milioane de elevi și preșcolari încep de luni cursurile, iar între problemele încă nerezolvate se numără toaletele în curte sau neconforme, care încă există în aproape 190 de școli la nivel național, dar și catedrele, care vor fi ocupate de persoane fără studii corespunzătoare. Deși sunt mai puține decât anul trecut, vor preda și în acest an școlar peste 3.400 de cadre didactice fără pregătirea integrală necesară. Între preocupările autorităților se regăsesc și posibile măsuri pentru prevenirea și reducerea consumului de droguri, cu accent pe informare și educare. Ministrul educației, Ligia Deca, a amintit că în urmă cu câteva zile a fost semnat un plan comun de acțiune pentru siguranță școlară, împreună cu Ministerul de Interne și cu alte instituții cu responsabilități în acest sens. Urmează să se elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor despre care apar suspiciuni că ar fi folosit substanțe interzise, iar detaliile urmează să fie puse la punct în următoarele două luni.
Ligia Deca: Tot în acest plan comun de acțiune avem prevăzute acțiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie, octombrie, noiembrie, în așa fel încât atât cadrele didactice, cât și personalul suport din școli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicție și să poată să știe exact cum procedează, adică să anunțe familia, să anunțe conducerea școlii și să poată fi luată o decizie vizavi de măsurile ulterioare.
Realizator: Ligia Deca a subliniat că adolescenții care au o problemă de dependență trebuie să fie priviți ca niște persoane care au nevoie de ajutor și de măsuri pentru reabilitare, iar în acest sens se lucrează îndeaproape cu centrele de testare și prevenire a consumului de droguri, cu Ministerul Sănătății, psihologi și consilieri școlari, pentru a veni în ajutorul familiilor și al tinerilor aflați în această situație, a transmis reporterul RRA Petruța Obrejan./abranescu/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 septembrie)