Început de an şcolar

Aproape 3 milioane de copii și adolescenți intră astăzi în sălile de clasă pentru noul an școlar. Acesta va fi structurat, ca și anul trecut, pe cinci module și va avea, cu câteva excepții, care îi vizează pe cei aflați în clasele a VIII-a și a XII-a, 36 de săptămâni, cu finalizarea cursurilor pe 21 iunie 2024.
Noul an școlar începe cu probleme vechi, încă nerezolvate, dar și cu noutăți. Printre aspectele pentru care autoritățile nu au găsit rezolvare se numără situația celor aproape 190 de școli care încă au grupurile sanitare în afara clădirilor sau neconforme. Persistă și problema supraaglomerării unor unități de învățământ, astfel că mai bine de 25.000 de elevi vor învăța și anul acesta în trei schimburi. O altă problemă, lucrările de reparații nefinalizate, care îi determină pe elevi să învețe în alte clădiri sau chiar în alte școli. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Elena Ștefan, a făcut o centralizare pentru Capitală.
Elena Ștefan: Avem 63 de unități de învățământ relocate, astfel: 28 relocate în totalitate în alte unități de învățământ, 15 relocate parțial în alte unități de învățământ și 20 de unități relocate în propria incintă.
În ceea ce privește unitățile școlare cu program în trei schimburi, în acest moment în municipiul București sunt opt unități de învățământ care au recurs la această soluție, ca urmare a numărului mare de elevi înscriși, corelat de asemenea cu spațiile insuficiente. Majoritatea unităților de învățământ dețin în acest moment autorizații sanitare de funcționare./atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 11 septembrie)