Ucraina susține că obține în continuare mici avansuri teritoriale pe frontul din sud-est, dar insistă că ofensiva nu poate avea succes, în absența unor arme cu rază lungă de acțiune. Într-un interviu la CNN, președintele Volodimir Zelenski a declarat că poate lua în calcul eventuale negocieri de pace, dar a insistat că acestea nu pot avea loc cu cineva care nu acceptă compromisul, cum l-a descris pe omologul său rus, Vladimir Putin. O sinteză de Pavel Ionescu.
Reporter: Ofensiva Ucrainei continuă să aducă mici succese teritoriale în vestul provinciei Zaporojie, unde au eliberat 1,5 km² de teritoriu în zona Robotîne, dar și în apropiere de Bahmut, arată datele de geolocație analizate de think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului. Forțele speciale ucrainene au anunțat astăzi că au recucerit patru platforme din Marea Neagră pentru extragerea petrolului și gazelor naturale, ocupate de Rusia în 2015 și pe care armata rusă le folosea ca spațiu de observație și heliport. În timp ce înalți oficiali americani avertizează că Ucraina mai are la dispoziție între 30 și 45 de zile pentru a continua contra-ofensiva înainte de înrăutățirea condițiilor meteo, șeful Serviciului de informații militare ucrainiene, Kyrylo Budanov, a declarat că vremea rea nu va împiedica Kiev-ul să își continue planurile. În toamna anului trecut, acțiunile de luptă nu au încetat. Anul acesta va fi la fel, a afirmat Budanov și a promis că ofensiva în toate direcțiile va continua. Tot astăzi, Rusia a anunțat că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, în apropierea graniței cu Ucraina, fără să fie înregistrate victime. Într-un interviu la CNN, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că ofensiva progresează lent, dar a insistat că e important ca ea să continue și a cerut din nou arme cu rază lungă de acțiune, precum avioane de luptă și rachete americane ATACMS, despre care a spus că va vorbi personal cu omologul de la Casa Albă, Joe Biden. Zelenski a subliniat că Ucraina trebuie să-și recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia.
Volodimir Zelenski: Rezultatul pe care îl dorim este că trebuie să ne recâștigăm teritoriul, trebuie să alungăm ocupația. Și nu e vorba doar de pământ, ci și de oameni, pentru că un război înghețat nu e egal cum pacea. Putin vrea să ne ocupe întreaga țară, să ne distrugă toate familiile, casele, pentru că, dacă înțelegem de ce vrea să ne distrugă, el trebuie să știe că Ucraina nu va accepta să-și abandoneze teritoriile niciodată. De aceea trebuie să ne omoare pe toți. Și asta vreau el să facă.
Reporter: Zelenskiy a recunoscut la CNN că, în orice caz, contra-ofensiva armatei ucrainene nu va avea un happy end pentru Kiev și că Ucraina a pierdut o mulțime de oameni. El a admis și posibilitatea de negocieri cu Rusia, dar a avertizat asupra poziției de până acum a președintelui rus.
Volodimir Zelenski: Poziția lui de a continua războiul. Acesta este răspunsul. Poziția lui este de a diviza Europa. Poziția lui este să nu avem un continent european puternic. Dorinţa de compromis am avut-o totdeauna; oamenii care sunt dispuși să accepte compromisul. Cu cei dispuși înțelegerilor în alte probleme. Ați văzut un compromis din partea lui Putin? A văzut vreodată cineva, în Cecenia, în Georgia, în Republica Moldova – a ocupat toate aceste țări, a divizat toate aceste națiuni.
Reporter: Într-un alt interviu acordat The Economist, președintele Zelenski a respins categoric ideea unui compromis cu Putin. ‘Războiul va continua atâta timp cât Rusia rămâne pe teritoriul ucrainean’, a insistat el, adăugând că un eventual acord obținut pe calea negocierilor nu va fi de durată. De partea sa, Kremlin-ul a insistat astăzi că negocierile cu Ucraina sunt posibile numai dacă Kievul recunoaște realitatea care a fost creată pe teren, referindu-se la regiunile ucrainiene anexate de Rusia în septembrie 2022. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că în acest moment nu există premise pentru revenirea la masa negocierilor, iar informația a fost confirmată și de secretarul de stat american Antony Blinken./lalexandrescu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 septembrie