Autor: Alexandru Balaci
Context
Pe data de 14 aprilie 1578, la Madrid s-a născut cel care avea să fie viitorul rege al Spaniei, Filip al III-lea (Felipe III, în spaniolă). A fost încoronat în 1598 și a domnit până la moartea sa, pe 31 martie 1621. Pe timpul domniei, Filip a condus Portugalia, ducatul de Neapole, Sicilia, Sardinia și Ducatul de Milano. A rămas în istorie, însă negativ, pentru incapacitatea de a continua reformele începute de tatăl său, Filip al II-lea, care au dus la apariția unei crize economice.
Dinastia și guvernarea
Filip a fost fiul regelui Filip al II-lea și a celei de-a patra soții a acestuia, Anna de Habsburg. A fost crescut la Madrid, însă nu dădea semne că va reuși să conducă regatul spaniol. În viața privată, era indolent, încăpățânat, iresponsabil și nepăsător față de datoriile sale ca rege. A fost încoronat pe 13 septembrie 1598, însă nu a confirmat în primii ani de domnie, tatăl său fiind extrem de dezamăgit de lipsa lui Filip de interes pentru treburile Spaniei. Mai târziu, tatăl lui Filip a precizat că fiul să nu poate să conducă un regat în plină ascensiune. Filip al III-lea s-a căsătorit cu arhiducesa Margareta de Austria.
Încă de la început, Filip a distribuit puterea de guvernare în mâinile lui Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, marchiz de Denia, ulterior duce de Lerma. În timpul domniei sale, Filip nu se va implica prea mult în afacerile interne și va acționa mai mult în politica externă. Începutul de domniei a fost marcat de conflictul cu Imperiul Otoman, pentru controlul asupra Veneției și ducatului de Savoia. Din pricina acestui conflict, Filip expulzează musulmanii spanioli, printr-o decizie dată în 9 aprilie 1609. Chiar dacă această decizie a fost necesară, ea a cauzat o problemă demografică, întrucât multe zone au rămas nepopulate, iar acest lucru va fi decisiv la începutul Războiului de 30 de ani, unde Filip l-a sprijinit pe împăratul Ferdinand al II-lea.
Alături de acest lucru, Filip a dat dovadă de neglijență în ceea ce privește visteria regală, prin cheltuirea unor sume imense pe distracții și petreceri la Curte. Nu l-au interesat problemele economice ale Spaniei, ceea ce a produs o criză economică de proporții în timpul domniei sale. El și-a stabilit curtea regală la Madrid, după o vizită în Portugalia. În 1619 au început problemele de sănătate, care au dus la moartea sa în 1621.
Lipsa de viziune
Filip al II-lea a instaurat un sistem de guvernare bazat pe competență, pe capacitatea monarhului de a numi persoane cheie în funcțiile necesare. Problema a fost însă că nu a reușit să pregătească clasa politică pentru a guverna eficient dar și pentru a construi, la rândul ei, elite competente pentru viitorul regatului Spaniei. Din acest motiv, Filip al II-lea a guvernat aproape singur, fără a avea încredere prea mare în subalternii săi. Fiul său, Filip al III-lea nu a reușit să se ridice la așteptările tuturor, fiind total dezinteresat de problemele Spaniei. Alegerea pentru guvernare a lui Francisco Gómez de Sandoval y Rojas a dovedit că acesta era un om foarte ușor de manipulat, corupt și incapabil să înțeleagă natura funcției sale. El a fost extrem de ușor de atacat de cei care îi doreau să-i scadă influența asupra actului de guvernare. Între 1599 și 1600, în Spania a început o epidemie de ciumă, care a provocat 500.000 de victime în Castilia, iar în scurtă vreme, forța de muncă a scăzut extrem de mult în toată Spania. Toate avantajele economice pe care forța de muncă le-a avut în timpul domniei lui Filip al II-lea au fost eliminate, pentru a crește impozitele.
La aceste probleme s-a adăugat și expulzarea musulmanilor, alături de confiscarea proprietăților lor. Din 1614, 275.000 de musulmani au fost forțați să părăsească Spania și să se refugieze în alte țări. Efectele acestei expulzări au cauzat un echilibru demografic, întrucât, în zone precum Valencia, această populație reprezenta 30% din totalul persoanelor care locuiau în zonă.
Politica Externă
În politica externă, sfătuitorii regali și curtea regală spaniolă au rămas ancorați în expansionismul conservator spaniol și nu au reușit să vadă o rezolvare pentru problema regională și conflictele cu Anglia. În 1604, chiar dacă Spania dorea să continue războiul cu Anglia, cea de-a doua a cerut pace, prin tratatul de la Londra, din 1604. În 1610, un nou conflict cu Franța amenința stabilitatea regională, însă regele Henric al IV-lea a fost asasinat, iar Franța s-a ocupat doar de treburile interne și a permis Spaniei să domine între 1610 și 1630 afacerile europene. Armatele spaniole au preluat controlul Flandrei, Rhinului și Italiei. Iezuiții spanioli s-au înfiltrat la curțile regale europene, construind un sistem de dominație bazat pe favoruri. Mai mult, Spania a reușit cu succes să infiltreze spioni în guvernele Franței, Angliei, Belgiei și regatul Unit al Țărilor de Jos, dar au și construit un sistem de sprijin financiar pentru opoziția din aceste țări. Cu toate că politica externă a avut intenții bune, Spania nu a fost pregătită pentru a purta o asemenea politică față de țări consolidate din punct de vedere politic și religios. Astfel, mediul politic a manifestat sensibilitate la atacurile venite pe cale politică, religioasă sau socială.
Din pricina acestor provocări, mediul politic spaniol a ajuns să fie dominat de zona Castiliei, cu politicieni și nobilime preocupate de o politică agresivă a Spaniei, împotriva dușmanilor tradiționali. Un exemplu reprezintă ruta de bunuri negustorești pe care Spania a construit-o între ducatul de Milano și Tirol, prin Valtellina. Pentru a securiza această rută, trupele spaniole au cucerit câteva orașe italiene conduse de lorzi și au rezolvat problema pirateriei din Dalmația, care afecta și schimburile comerciale ale Veneției, oraș aflat sub stăpânirea Spaniei.
Concluzie
În 1621, Filip al III-lea trece la cele veșnice și predă tronul lui Filip al IV-lea, care avea vârsta de 16 ani în acel moment. Fără experiență de viață, Filip al IV-lea încredințează guvernarea Curții regale care a dominat și pe vremea lui Filip al III-lea.
Bibliografie
https://www.britannica.com/place/Spain/The-reign-of-Philip-III
https://www.britannica.com/topic/Morisco
https://www.britannica.com/biography/Peter-the-Great
https://www.onthisday.com/people/philip-iii
https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG84271
Articole
Williams, Patrick. “Philip III and the Restoration of Spanish Government, 1598-1603.” The English Historical Review 88, no. 349 (1973): 751–69. http://www.jstor.org/stable/562933.
Williams, Patrick. “Lerma, Old Castile and the Travels of Philip III of Spain.” History 73, no. 239 (1988): 379–97. http://www.jstor.org/stable/24413985.