Discursul anual privind starea Uniunii, ținut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Strasbourg, este analizat de presa internațională. În afară de războiul din Ucraina, între temele abordate s-au numărat Pactul Verde, migrația şi problema extinderii UE, scrie EUObserver. Cu nouă luni înainte de alegerile europene, Von der Leyen şi-a apărat cu vigoare bilanţul – dând asigurări că a pus în practică peste 90%” din orientările prezentate la preluarea mandatului – fără a da indicii despre viitorul ei politic, constată France24. În ceea ce priveşte extinderea UE, Bruxelles-ul trebuie să își prezinte în toamnă recomandările referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, cinci ţări din Balcanii de Vest fiind de asemenea candidate la aderare, reține France24. În plus, apelul președintei Comisiei Europene pentru ca Bulgaria și România să adere cât mai curând la Spațiul Schengen a stârnit aplauze din partea eurodeputaților, reține Schengenvisa Info.
Bulgaria și Grecia reprezintă o axă strategică de stabilitate, oferind echilibru și perspective de progres și dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune, a subliniat președintele Bulgariei, Rumen Radev, într-un interviu acordat agenției de presă că Athens – Macedonian News Agency, cu ocazia unei vizite la cea de-a 87-a ediție a Târgului Internațional de la Salonic. Radev a subliniat că Bulgaria și Grecia nu sunt concurente în a-și revendica rolul de hub energetic în regiune, ci parteneri apropiați și de încredere și a reiterat că va fi finalizat Memorandumul de înțelegere pentru coridorul de transport multimodal Sea2Sea, de o importanță vitală atât pentru cele două țări, cât și pentru regiune, deoarece leagă Salonicul, Kavala, Alexandroupoli, Burgas, Varna și Ruse, explică Athens – Macedonian News Agency. Președintele bulgar a subliniat că a propus chiar prelungirea acestui coridor până la Constanța și extinderea axei strategice de stabilitate Atena-Sofia-București, completează Athens – Macedonian News Agency.
În SUA, Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților, a anunțat că republicanii lansează o anchetă împotriva președintelui Joe Biden, primul pas înaintea unui posibil „impeachment”, scrie presa de peste ocean. Cu trei steaguri americane în spate, în timp ce vorbea cu jurnaliştii, Kevin McCarthy arăta ca un ostatic, ironizează The Atlantic, concentrându-se mai mult pe motivațiile din spatele anunțului, decât pe conținutul acuzațiilor. Republicanii vor să-l răzbune pe fostul președinte Donald Trump, care a fost supus la două proceduri de demitere în timpul mandatului său, opinează The Atlantic. Este un război al percepției publice, republicanii speră să creeze suficient fum pentru a-l face să arate ca un incendiu, rezumă Slate. Este o pierdere de timp, titrează The Hill, iar Casa Albă este pregătită să lupte, scrie Politico.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, și-au afișat buna înțelegere, notează The Wall Street Journal. Liderul Coreii de Nord a reiterat că țara sa va fi mereu alături de Rusia, un mesaj explicit de sprijin care le întărește alianța, subliniază El Perriodico. Cât privește locul ales pentru întâlnire, Putin a explicat presei că a ales cosmodromul Vostohnîi, deoarece liderul nord-coreean are un mare interes pentru rachete și încearcă să dezvolte industria spațială, reține ziarul spaniol. Întâlnirea Putin-Kim dă startul unei noi ere pentru Coreea de Nord, titrează Foreign Policy. Apropierea lui Kim de Rusia este rezultatul unei schimbări fundamentale în politica nord-coreeană, abandonând în cele din urmă un efort de 30 de ani de normalizare a relațiilor cu Statele Unite, după ce Phenianul a ajuns la concluzia că tendințele geopolitice pe termen lung cer o realiniere cu Moscova și Beijingul ca fiind cea mai practică și probabil cea mai sigură cale de urmat pentru Coreea de Nord, analizează revista americană. Dacă asta înseamnă deschiderea spațiului aerian nord-coreean pentru zborurile de recunoaștere rusești, a porturilor pentru Marina rusă și a aerodromurilor pentru avioanele de luptă rusești avansate, atunci Phenianul va fi probabil de acord, crede Foreign Policy. Dacă înseamnă un sprijin militar sporit nord-coreean pentru războiul Rusiei în Ucraina și un sprijin sporit nuclear și de rachete al Moscovei pentru Phenian, nu ar trebui să fim surprinși, notează Foreign Policy. Putin ar dori ca Phenianul să vândă Moscovei artilerie și rachete antitanc pe care le-ar putea folosi în Ucraina, în timp ce, în schimb, Phenianul ar dori tehnologie de propulsie prin satelit sau nucleară pentru submarine, precum și ajutor alimentar, menționează The New York Times. Cu puțin timp înainte ca liderul țării să discute cu omologul său rus, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în largul coastei sale de est, în Marea Japoniei, informează Stars and Stripes. Guvernul japonez a raportat detectarea lansărilor, acesta fiind al douăzeci și patrulea test de arme nord-coreean din acest an, precizează 20 Minutos.
În Asia, oficialii comisiei electorale formate de junta din Myanmar au semnat un Memorandum de înțelegere pentru cooperarea în activități electorale cu omologii lor ruși, în timpul unei vizite recente în Rusia, a informat Global New Light of Myanmar. Moscova este un aliat valoros pentru junta birmană, care a preluat puterea în țara din Asia de Sud-Est printr-o lovitură de stat în februarie 2021, oferindu-i arme și sprijin diplomatic, amintește La Libre Belgique.
(Cristina Zaharia – RADOR)