Pe insula Lampedusa, numărul migranților l-a depășit cu mult pe cel al locuitorilor

Emisiunea: „Agenda globală” – Realizator: Pavel Ionescu – Tensiunea a crescut tot mai mult în sudul Italiei, pe insula Lampedusa, unde numărul migranților, peste 7.000, veniţi peste Mediterana, l-a depășit cu mult pe cel al locuitorilor – 5.000 de cetățeni locuiesc pe insulă. Corespondentul RRA în Italia, Elena Postelnicu, urmăreşte situația.
Reporter: După debarcările record de migranți de peste 7.000 de persoane în ultimele 48 de ore, tensiunea este în continuă creștere pe insula Lampedusa. Practic, în prezent, migranții sunt mai mulți decât locuitorii. 5.000 de cetățeni, iritați ca niciodată de numărul prea mare de ospeți. Problema este că nu există nave pentru a-i transfera pe extracomunitari în Sicilia sau în altă parte a continentului. Din coaliția de guvernare, vicepremierul Matteo Salvini, de la Liga, a comentat că debarcările din ultimele zile sunt simbolul unei Europe care nu este prezentă, care este distrată și care lasă fiecare țară în parte să se ocupe de probleme. În schimb, din opoziție, liderul mișcării populiste 5 Stele, Giuseppe Conte, nu pierde ocazia de a critica actual guvern.
Giuseppe Conte: Politicile de migrație ale premierului Giorgia Meloni eșuează, debarcările se dublează, Lampedusa se prăbușește. Acordul cu Tunisia se dovedește a fi un eșec. Franța și Germania ne întorc spatele și ne înșală. Dar greşeşte şi Meloni, care și-a apărat prietenii polonezi și unguri care nu acceptă redistribuirea migranților. Este un eșec foarte grav şi italienii sunt cei care plătesc prețul pentru această batjocură.
Reporter: De la începutul anului până la 14 septembrie, în Italia au ajuns, traversând ilegal Marea Mediterană, aproape 126.000 de migranți, mai mult de dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 66.164 de sosiri./rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 septembrie)