România plănuiește aderarea la programul de achiziții Mistral

„Știri” – Realizator: Dan Gabor – România plănuiește aderarea la programul de achiziții Mistral. Decizia autorităților vine în contextul atacurilor repetate la granița cu Ucraina și după ce mai multe bucăți de drone rusești au fost găsite pe teritoriul nostru. Alăturarea la acest program ar îmbunătăți apărarea aeriană și securitatea granițelor.
Reporter: Trei drone rusești care au țintit porturile ucrainene de la granița cu România au căzut pe teritoriul țării noastre, iar autoritățile iau în considerare îmbunătățirea securității împotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei. Pe lângă ajutorul cerut partenerilor NATO, statul român vrea să se alăture programului Mistral, condus de Franța, și din care mai fac parte și Belgia, Estonia, Cipru și Ungaria. Acest program este unul de achiziții, care prevede îmbunătățirea apărării aeriene și a securității granițelor. Autoritățile de la noi vor să cumpere dispozitive electronice de război și sisteme antidrone. Un astfel de sistem este Mistral 3; produs de către francezii de la MBDA, acesta este un sistem de apărare aeriană de rază scurtă, compus din rachete portabile, care pot fi folosite fie de pe lansatoare portabile, fie de pe vehicule, nave sau chiar elicoptere. Acest sistem și-a dovedit eficacitatea și în războiul din Ucraina.
-: Securitatea ar avea de câștigat foarte mult, pe zona de securitate. E un sistem de tip SHORAD/VSHORAD, cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, care e foarte important mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă la gurile Dunării. România are carențe în ceea ce privește înzestrarea cu aceste sisteme. Și unul dintre beneficii va fi și termenul de livrare, care e foarte important, mai ales acum, în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă. Un alt aspect, la fel de important, e că, dacă se va ajunge la un acord cu privire la aceste achiziții, e că se va face prin programul european EDIRPA. Asta înseamnă, EDIRPA e un acord major în cadrul Uniunii Europene și permite statelor care achiziționează tehnică militară în comun să primească o parte din fonduri înapoi.
Reporter: În luna iunie a acestui an, țările membre ale programului Mistral au semnat un contract comun de achiziție, iar producția se va dubla la 40 de unități pe lună de anul viitor. Tot în luna iunie, o companie românească de sisteme de securitate a primit un contract guvernamental de achiziție în valoare de 8,5 milioane de dolari pentru un anumit număr de sisteme antidrone, prin PNRR, însă fără să fie oferite detalii suplimentare./abranescu/asalar

 

B1 TV (17 septembrie)